Nedimović: Sprovodimo kontramere prema Hrvatskoj

Srbija je pripremila set aktivnosti, koje je već počela da sprovodi kao kontramere na 22 puta uvećane takse na uvoz voća i povrća u Hrvatskoj i naša zemlja neće dozvoliti da je neko vuče za nos, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Nedimović: Sprovodimo kontramere prema Hrvatskoj
Foto: Pixabay
- Svaki proizvod koji dolazi poreklom iz Hrvatske kontrolišemo u skladu sa svim međunarodnim pravilima, ali on podrazumeva uzimanje uzorka svakog proizvoda i slanje na laboratorijsku kontrolu. Nema puštanja u promet dok se ne završi laboratorijske kontrole - rekao je Nedimović.
 
- Naše mere su vezane za fitosanitarne kontrole - kontrole proizvoda biljnog porekla i proizvoda životinjskog porekla. Između ostalog, velike su vrućine, moramo obratiti pažnju - tvrdi ministar. Prema njegovom mišljenju, i sedam dana roka za razgovor je predugačak period, s obzirom na sezonu voća i povrća, naročito, kako podvlači, iz ugla tržišta koji su Hrvati navodno želeli da zaštite tim merama.
 
Dobro je što postoji zajednička reakcija svih zemalja koje imaju trgovinsku razmenu poljoprivrednih proizvoda sa Hrvatskom, kaže Nedimović, pre svega misleći na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, a dobro je, podvlači, što te zemlje imaju zajednički stav i zajednički interes.
 
- Ja ne mogu samo da razumem jednu stvar koju sam juče pročitao - da ovo nije mera prema Srbiji i susedima nego prema 168 zemalja sveta - istakao je ministar i dodao da ne shvata kako mogu prve komšije imati isti tretman kao neko ko živi 1.000 ili 5.000 km daleko.
 
- I pri tome sa njim imate razvijenu trgovinsku saradnju i još kažete da se vi zalažete da taj uđe u EU. Pa šta bi bilo, kakve namere da očekujemo ako se neko ne bi zalagao za takvu stvar? Ne znam kako ovo drugačije da shvatim i to njihovo 'za sedam dana ćemo pričati, za dve nedelje'. Ne, hoću odmah da pričamo - kaže ministar. Kako dodaje, svi moraju da obrate pažnju na to, iz prostog razloga što to nije priča o pet ili 10 evra, već da je razmena između dve zemlje 200 miliona, samo voća i povrća.
 
- I zato što je neko želeo da bude populista na svojoj teritoriji, pa da zadovolji dnevnopolitičke potrebe da ispašta ceo region. Pa kako bi to bilo kada bi Srbija u svakom trenutku to radila, pa kako bi bilo kada bi Srbija uradila to sa malinama, da zaštiti sebe, na šta bi to ličilo - rekao je Nedimović. Kaže da je njegovo ministarstvo radilo analizu svih zemalja EU, kao i svih zemalja u okruženju i da niko od njih nema za kamion nosivosti 20 tona veće naknade od 20-25 evra i navodi primer Nemačke koja ima 22, a u Hrvatskoj ta taksa sada je 270 evra.
  • Novosadjan

    08.08.2017 15:45
    A sta besesa nisom i onim taksama sto je obecao ili je ovo vaznije
  • LALA

    08.08.2017 11:37
    Propasce EU i Hrvatska zbog nasih kontramera .
  • Dragan

    08.08.2017 11:12

    Znači, do sada ste većinu njihovih proizvoda puštali bez ikakve kontrole. Koliko je još takvih zemalja i proizvoda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.