Švedska izbacuje keš iz upotrebe

Švedska se sve više udaljava od gotovog novca u korist kartica i aplikacija za mobilna plaćanja, a sada je na putu da do 2023. godine potpuno izbaci gotovinu iz upotrebe, prema tvrdnjama jedne studije.
Švedska izbacuje keš iz upotrebe
Foto: Pixabay
Švedska bi kroz samo nekoliko godina mogla da u potpunosti postane digitalna, a gotovina više neće biti korišćena niti prihvatana u prodavnicama, navodi studija dvojice istraživača sa Kraljevskog instituta za tehnologiju i iz Škole za ekonomiju u Kopenhagenu.
 
Trenutno se samo 18 odsto plaćanja u Švedskoj obavlja u gotovini, iako je gotovo svi prodavci prihvataju. Dvojica istraživača tvrde da će Švedska postati prvo društvo bez keša na svetu 24. marta 2023. godine. 
 
"Mi smo mala zemlja koja je dugo vremena imala stabilnu demokratiju. Za nas nije problem da je novac vidljiv samo na internet-stranici", objasnio je jedan od zagovornika novog sistema.
 
Uprkos dosadašnjem napretku, i dalje postoje one grupe koje su sumnjičave, a navodi se da je uglavnom reč o starijim ljudima, osobama sa invaliditetom, imigrantima i malim preduzećima.
  • Semtex

    14.10.2017 19:05
    Imići
    A za imigrante što nemaju poverenja se baš istresrali
  • Pera

    13.10.2017 23:00
    Pa ako ljudi iz Srbije koji mogu da koriste svoje kartice i koriste ih zašto i ostali "turisti" ne bi mogli to isto. Ovde se to prvenstveno radi zbog kontrole kriminala kod nas bi to resilo sve probleme s obzirom da se kriminalci pitaju za sve a s druge strane opet je bolje placati karticom jer ne gubis novce zbog loseg kursa u menjacnicama.
    Pozdrav iz Stockholma
  • Svemir

    12.10.2017 22:24
    @hm
    Dokle to mišljenje šta će neko drugi???? Turisti će kao i svuda na svetu unapred znati šta im treba i pripremiti se za to. Pa to je tako normalno. Samo kod nas je ostalo to zaostalo šta će neko drugi misliti i reći. Da li će se snaći u saobraćaju, da li su autobusi sa ćiriličnim tablama da li piše nešto na engleskom..... Gluposti. Španija je svetska turistička sila br 1 po broju turista pa na engleskom nema ništa a jo manje znaju engleski pa to opet nikom ne smeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.