Dvadeset najbogatijih gradova sveta

Svake godine Z/Yen objavljuje svoju listu najvećih svetskih finansijskih centara, poređanih prema GFCI indeksu.
Dvadeset najbogatijih gradova sveta
Foto: Pixabay
Na plasman na svaki od gradova utiču: poslovno okruženje, razvoj finansijskog sektora, infrastruktura, ljudski kapital, reputacija i ostali opšti faktori.
 
Još i danas po književnim klasicima možemo naići na niz spominjanja Sitija, pa je tako nastala pristojna zbrka kad je 2013. godine Njujork s prvog mesta izbacio London. Već 2015. London se vratio na vrh piramide, te je tu i danas uprkos senci Bregzita koja se nadvila nad njega. 
 
A ostali? Donosimo pregled još 18 najmoćnijih finansijskih centara sveta:
 
20. Šenžen – Kina
 
Grad koji je 1979. godine bio trgovačko mestašce od 30.000 stanovnika na rubu Hong Konga, a danas u njemu živi 12 miliona duša, u odnosu na prošlu godinu popeo se za dva mesta i upao u top 20. Prvenstveno zbog infrastrukture.
 
19. Boston – SAD
 
Ove godine je na listi pao za čak 10 mesta. Time sa San Franciskom beleži najveći pad na listi finansijskih gospodara sveta.
 
18. Dubai – Ujedinjeni Arapski Emirati
 
Sedam mesta koliko se popeo ove godine, ovaj grad je zaradio zahvaljujući reputaciji koja mu je naglo porasla.
 
17. Vankuver – Kanada
 
Biti 17. na svetu sve je samo ne beznačajno. Uz to ovaj grad je peti najmoćniji finansijski centar u Severnoj Americi.
 
16. San Francisko – SAD
 
Pa ako je Vankuver peti u Severnoj Americi, onda je Frisko četvrti. Ali, dok je prošle godine na globalnoj listi bio deseti, sada je pao za šest mesta.
 
15. Ženeva – Švajcarska
 
Ovaj grad je, kao i Siti, takođe finansijski (i diplomatski) istorijski klasik. U 2017. godini napredovala je za pet mesta i sada je peti najmoćniji centar u Evropi, ali i drugi najvažniji finansijski grad u Švajcarskoj, odmah iza Ciriha.
 
14. Luksemburg – Luksemburg
 
Kao što je ova zemlja ekonomski, politički, pa čak i vojno neuporedivo značajnija nego što bi neko neupućen pomislio na osnovu njene veličine i broja stanovnika, tako je i njen glavni grad finansijski neverovatno moćan. Četvrti je u Evropi.
 
13. Melburn – Australija
 
Sedam mesta je napredovao na ovogodišnjoj listi, danas se smatra jednim od najstabilnijih svetskih centara.
 
12. Montreal – Kanada
 
Živa ludnica, uz to polako napreduje, ali još uvek nije najvažniji finansijski centar u Kanadi.
 
11. Frankfurt – Nemačka
 
Ovaj grad skočio je ove godine za čak 12 mesta. I pre nezaobilazan na svetskoj "novčanoj" karti, dom Evropske centralne banke sada je jako profitirao na kotrljajućem Bregzitu.
 
10. Peking – Kina
 
O Kini uopšte ne treba govoriti, od brojki boli glava. Tako i njen glavni grad ove godine raste za šest mesta zbog infrastrukture i ljudskog kapitala.
 
9. Cirih – Švajcarska
 
Skočio je za dva mesta i danas je drugi najveći finansijski centar Evrope.
 
8. Sidnej – Australija
 
Centralno mesto za finansije u Australiji, ali i vladar južne hemisfere Zemlje.
 
7. Toronto – Kanada
 
I pre mu je išlo odlično, ali sada je skočio za još tri mesta. Danas je drugi najbolje plasiran grad u obe Amerike.
 
6. Šangaj – Kina
 
Skočio je za sedam mesta, a povrh toga za ovaj grad analitičari kažu da je najverovatniji da će u budućnosti još jako napredovati. Kako je i ovako poprilično visoko, to može da znači svašta.
 
5. Tokio – Japan
 
Japanci iznenađenja ovakve prirode ne vole previše, tako je njihov glavni grad bio i ostao na ovom mestu.
 
4. Singapur – Singapur
 
Pao je za jedno mesto, ali ovo je još uvek jedan od najvećih svetskih finansijskih čvorišta i nikome na svetu nije nimalo drago kad se ovde neko "prehladi".
 
3. Hong Kong – Kina
 
Bio i ostao najveći finansijski centar u Aziji, odavno ne kao britanska kolonija nego kao onaj drugi deo Kine sa dva ekonomska sistema.
 
2. Njujork – SAD
 
Od poslednjeg istraživanja Velika Jabuka pala je za 24 boda, i to najviše u kategoriji reputacije. Tu je sada dobio samo četiri boda. O razlozima bi moglo dugo da se raspravlja, a ne bi mogla da se zaobiđe ni politika.
 
1. London – Velika Britanija
 
To je još uvek to, najveći centar najvećih na svetu. Ali, u posljednjih godinu dana mnoštvo dobro upućenih ljudi širom sveta predviđaju mu mračnu budućnost zbog Bregzita s kojim ni premijerka Tereza Mej očigledno nema pojma kako da se nosi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija