Samo 23 odsto građana prednost daje platnim karticama

U Srbiji samo 23 odsto građana prednost daje karticama, što sugeriše da postoji veliki prostor za podsticanje bezgotovinskog plaćanja i suzbijanju sive ekonomije, pokazalo je novo istraživanje Nacionalne alijanske za ekonomski razvoj (NALED).
Zbog toga su NALED i Ministarstvo finansija, uz pokroviteljstvo kompanije Mastercard, i u partnerstvu sa bankom "Societe Generale" pokrenuli takmičenje "Cashless Case Challenge 2017", saopštio je večeras NALED. Takmičenje je pokrenutu u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka i studentskom menadžment konsalting organizacijom "Case Study Club", navodi se u saopštenju.
 
Konkurs je namenjen najboljim studentskim idejama koje mogu da doprinesu razvoju bezgotovinskog društva, kao i angažovanijem učešću najmlađeg dela populacije u borbi protiv sive ekonomije.
 
Tim povodom, ministar finansija Dušan Vujović je istakao da je udeo bezgotovinskih plaćanja u najrazvijenijim zemljama poput Singapura, Švedske, Holandije, Francuske i Kanade već premašio 60 odsto svih transakcija "odnosno više od 80 odsto u ukupnoj vrednosti kupovina".
 
"Neke od njih će u narednoj deceniji potpuno napustiti gotovinu" istakao je Vujović na predavanju studentima na Fakultetu organizacionih nauka povodom lansiranja "Cashless Case Challenge 2017."
 
On je istakao da je to globalni trend i rezultat razvoja interneta, slobodne trgovine i komfora koji nude elektronski vidovi plaćanja.
 
"Istraživanja su pokazala jasnu vezu i uticaj smanjenja upotrebe keša na ekonomski rast, suzbijanje korupcije, kriminala i sive ekonomije i Srbija bi trebalo taj trend da prati", rekao je Vujović.
 
Generalni direktor kompanije Mastercard za tržišta Balkana Artur Turemka je rekao da postoji spremnost na tržištu za uključenje u izgradnju transparentnog finansijskog sistema.  
 
"Najnovije MasterIndex Srbija 2017 istraživanje je pokazalo da 71 odsto ispitanika radije plaća karticama iznose preko 1.500 dinara", rekao je on.
 
Ocenio je i da je to odličan pokazatelj stabilne uloge koju elektronska plaćanja imaju u svakodnevnim trgovačkim aktivnostima građana Srbije. Predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke u Srbiji Goran Pitić je naglasio da Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije predviđa mere za podsticanje bezgotovinskih plaćanja.
 
Pitić je dodao  i da se razmatraju ideje kao što je subvencionisanje preduzetnika i mikro firmi pri nabavci "pos terminala" ili poreske olakšice za bezgotovinsko plaćanje.
 
"Prvi korak u promociji bezgotovinskog društva može da napravi država tako što će omogućiti plaćanje svojih taksi i usluga elektronski", rekao je on.
 
Pitić je pozvao studente da idejama podrže razvoj bezgotovinskog društva. "Cashless Case Challenge 2017" je otvoren za studente treće, četvrte i pete godine osnovnih i postdiplomskih studija svih fakulteta i viših škola u Srbiji i inostranstvu. Neophodno je da formiraju timove od tri člana, ali nije obavezno da budu sa istog fakulteta.
 
Informacija o takmičenju su na www.uzmiracun.rs/cashlessase. (Od 7. novembra zainteresovani studenti će moći da preuzmu prijavni formular i case study odnosno zadatak koji treba da reše)
 
Rok za prijavu je 1. decembar.
 
Petočlani žiri izabraće najviše 10 najboljih timova koji su ponudili originalna, sprovodiva i održiva rešenja, koja utiču na suzbijanje sive ekonomije i doprinose finansijskoj inkluziji mladih. Finalne prezentacije i izbor najboljih radova zakazani su za 17. decembar.
  • zlica

    07.11.2017 17:55
    a eve ti šuške, al će se nabrooojiiiš ode u istoriju?
  • hah

    07.11.2017 09:23
    Ja sam uvek volela gotovinom da placam, oducila me od toga lokalna Idea prodavnica, koja nikad nema sitno, a zaokruzuje 61 dinar na 70 i sl. Posle mi preslo u naviku i sad vise ni ne razmisljam o keshu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija