Menjaju se evri, da se štedi u dinarima

Poslednje sedmice oktobra, u nedelji štednje, građani su podizali evre sa svojih računa i kupovali dinare.
Menjaju se evri, da se štedi u dinarima
Foto: 021.rs
Ova, prema rečima guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković "neuobičajena tendencija", pokazuje da su građani shvatili da je isplativije ulagati i štedeti u dinarima.
 
- Krajem oktobra i početkom novembra, primetno je značajno povećanje tražnje domaćeg stanovništva za dinarom, odnosno veća zamena gotovine u stranoj valuti za dinare. To nesumnjivo ukazuje na povećano poverenje građana u domaću valutu, koja od aprila ove godine jača prema evru - rečeno je "Novostima" u NBS.
 
U NBS objašnjavaju da je veća isplativost dinarske u odnosu na štednju u evrima rezultat viših kamatnih stopa na dinarsku štednju u uslovima postignute relativne stabilnosti deviznog kursa, kao i povoljnijeg poreskog tretmana prihoda na dinarsku u odnosu na prihod na deviznu štednju koji se, za razliku od dinarske - oporezuje.
 
- Tako bi, na primer, štediša koji je septembra 2016. položio 100.000 dinara na dinarsku štednju dobio u septembru 2017. godine gotovo 6.000 dinara više, ili oko 50 evra više, nego štediša koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju - objašnjavaju analitičari NBS. 
 
Merenje efekta rasta poverenja građana u dinar uključuje i generalno ulaganje u dinarsku aktivu i pojačano korišćenje domaće valute.
 
- U prethodnih nekoliko meseci primećeno je i povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u dinarske državne hartije od vrednosti Republike Srbije, što je, između ostalog, uticalo na jačanje dinara od aprila ove godine - ističu u centralnoj banci.
 
Dok se štediše okreću dinarima, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ističu da imaju problem da plasiraju kredite u dinarima. EBRD je, pre godinu dana, emitovao dinarske obveznice, planirajući da dobijene dinare plasira kroz zajmove. Međutim, prema rečima direktorke finansijskog sektora EBRD Aleksandre Vukosavljević - "zapelo" se kod plasmana zajmova jer - dinare niko ne želi.
  • Nervirach

    11.11.2017 11:03
    A cene? Nego, ukinite dinar. Kakvo ce to treznjenje biti, veliki tres za folirantski nebeski narod koji visoko leti.
  • Milos

    11.11.2017 10:17
    Lkio
    Kasno je za to, zadnjih 5 godina je kamata na dinare sve manja i manja. A bila je i 15%
  • Kosovka devojka

    11.11.2017 09:36
    Izvor: NBS i Novosti, ahhahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.