Bitkoin u Zimbabveu vredi 12.000 dolara

U Zimbabveu su kriptovalute prepoznate kao sredstvo zaštite od inflacije i finansijskih nedaća, zbog čega je menjačnica kriptovaluta Golix podigla vrednost bitkoina na 12.105 dolara.
Bitkoin u Zimbabveu vredi 12.000 dolara
Foto: Pixabay
Dok se vrednost bitkoina menja na dnevnom nivou, te od 8.000 dolara pada na 6.300, "narodna valuta", kako ga još zovu, doživljava procvat u Zimbabveu. Budući da je u ovoj zemlji nedavno došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica i usluga, strahuje se da bi ponovo moglo da dođe do hiperinflacije, kao 2008. godine. Upravo zbog toga su kriptovalute prepoznate kao sredstvo zaštite od inflacije i finansijskih nedaća, zbog čega je menjačnica kriptovaluta Golix podigla vrednost bitkoina na 12.105 dolara.
 
Iako se širom sveta upozorava da je bitkoin balon koji bi mogao da implodira svakog trenutka, finansijski sistem Zimbabvea podržava ovakav rizik. Tako se građani sve češće odlučuju da svoje finansije prebace u kriptovalute. Arnold Manhizva, IT stručnjak koji radi za telekom kompaniju u Harareu, kaže da je sav svoj novac prebacio u bitkoin i da je to jedini način da zaštiti svoje investicije.
 
Vlada Zimbabvea je usvojila američki dolar 2009. godine, pošto je hiperinflacija uništila domaću valutu, te su mnogi građani ostali bez svojih ušteđevina. Posle perioda relativne stabilnosti, došlo je do nedostatka fizičkog novca, te su na računima stanovnika Zimbabvea ostale elektronske jedinice, koje se zvanično zovu dolar, ali imaju daleko manju vrednost.
 
U januaru su, na primer, oni koji su želeli da sa svojih računa podignu 100 fizičkih dolara, morali da podignu 120 elektronskih, a sada se ta suma popela na 180 "zolara", kako još zovu elektronski dolar. Skoro sve transakcije obavljaju se preko kreditnih kartica i mobilnih telefona, a ekonomisti procenjuju da inflacija skače za 50 odsto na mesečnom nivou, kada su "zolari" u pitanju, što je mnogo više od zvaničnih podataka o inflaciji, a koji se tiču fizičkog dolara, te iznose 0,38 odsto.
 
Tako građani Zimbabvea na sve načine pokušavaju da sačuvaju svoje investicije, te su kriptovalute protumačene kao sigurna zona. Rizik je više nego jasan, budući da je globalna vrednost bitkoina pala za više od 1.000 dolara prošle nedelje, dok u menjačnici Golix u Harareu 12. novembra vrednost u jednom trenutku pala na 11.000 dolara, što je pad od osam odsto za manje od 24 sata. Ali, ako se ta situacija uporedi sa vrednošću "zolara", jasno je zašto su građani Zimbabvea spremni na rizik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.