Firma koja gradi Beograd na vodi debitovala na berzi u Emiratima i prikupila milijardu

Najveća građevinska kompanija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Emar Divelopment, na čijem je čelu Mohamed Alabar koji gradi i Beograd na vodi, prikupila je 1,31 milijardu dolara u svom debiju na berzi u Dubaiju.
Firma koja gradi Beograd na vodi debitovala na berzi u Emiratima i prikupila milijardu
Foto: Pixabay
To je prva velika inicijalna javna ponuda na finansijskom tržištu UAE od 2014. godine.
 
Više od 48 miliona akcija Emar Divelopmenta promenilo je vlasnika po ceni od 5.73 dirhama (1,56 dolara).
 
"Budući da smo vodeći brend i lider na tržištu u Dubaiju, naš uspešan debi na berzi potvrđuje da su regionalni i međunarodni investitori animirani našim proverenim poslovnim modelima", rekao je Alabar, a prenosi agencija Rojters.
 
On je dodao da ova kompanija generisala veliko interesovanje investitora, pošto je listing upita bio popunjen prvog dana.
 
"Ovo nije samo prirodan korak napred za nas u smislu posla, već je i znak zrelosti DFM-a, i Dubaija kao investicione destinacije", dodao je predsednik Emara.
 
Emar Divelopment nudi dividendni prinos od 9,0 procenata u naredne tri godine, što je više od 7,0 procenata koje nudi rivalska kompanija DAMAC Propertis.
 
Imovina kompanije obuhvata 49 jedinica u Burdž Kalifi u Dubaiju, najvišoj kuli na svetu, visokoj 829 metara, kao i projekte u glavnim delovima u Dubaiju.
 
Pored stambenih projekata, Emar je vlasnik i nekoliko hotela i tržnih centara, poput "Dubai mola", najvećeg šoping centra u UAE.
 
Dugoročno gledano, očekuje se da će se broj stanovnika u Dubaiju skoro udvostručiti do 2030. godine i da će do tada imati pet miliona žitelja.
 
"Naravno, paralelno će se povećati tražnja za stambenim zgradama zajedno sa ovim rastom, a Emar Divelopment ima dokaze da uspešno gradi neke od najtraženijih projekata u Dubaiju, i šire", rekao je Alabar.
 
Emar će raditi i na najvećoj kuli u svetu koja bi trebalo da bude visoka 1.000 metara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija