Skočile cene šećera i ulja u svetu

Svetske cene hrane blago su pale u novembru u odnosu na prethodni mesec, jer je pad cena mlečnih proizvoda neutralisao drastično skuplji šećer i biljno ulje.
Skočile cene šećera i ulja u svetu
Foto: Pixabay
To je saopštila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
 
Cenovni indeks FAO, koji meri mesečne promene cena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je prošlog meseca 175,8 poena, što je za 0,5 odsto manje nego u oktobru. U odnosu na novembar 2016. godine, cene hrane na međunarodnim tržištima bile su prošlog meseca za 2,3 odsto više. 
 
FAO je povisio procenu globalne proizvodnje žitarica za 2017. godinu na 2,62 milijarde tona, što je za 16,8 miliona tona više u odnosu na prošlogodišnji nivo. 
 
Agencija UN-a je, takođe, podigla procenu globalne proizvodnje pšenice na 754,8 miliona tona, što je, pak, za 1,0 odsto niže u odnosu na proizvodnju iz 2016. godine.
  • Nervirach

    08.12.2017 06:37
    Cene hrane u svetu su pale, to nece pratiti nase cene. Ali secer i ulje hoce. Naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.