Alibaba dolazi u Srbiju, prvi rezultati pregovora za šest meseci

Sada je izvesno da će kineska kompanija Alibaba doći u Srbiju, potvrdila je danas državna sekretarka Ministarstva trgovine Tatjana Matić i istakla da se prvi rezultati pregovora sa tom kompanijom mogu očekivati za šest meseci.
Ona je dodala da se sa tom kompanijom razgovara o tri segmenta - on lajn turizmu, elektronskom plaćanju i otvaranju distributivnog centra. Delegacija Ministrastva trgovine prošle noći se vratila iz Kine gde su razgovarali sa predstavnicima kompanije Alibaba, a Matić kaže da je sada "sasvim izvestan njihov dolazak u Srbiju".
 
"Utvrđeno je da ćemo ući u pregovore. Formiraćemo operativne timove koji će se baviti prioritetnim temama. Tri teme su dogovorene, dve su predložene od Alibaba grupe - onlajn turizam, elektronsko plaćanje. Mi smo želeli da razgovaramo o otvaranju distributivnog centra i logistici", pojasnila je Matić za RTS.
 
Ona je dodala da bi bio veoma značajan ulazak Alibabe na srpsko tržište, da tu kompanije u ovom momentu zanimaju investicije za koje procenjuju da mogu najbrže da im se vrate - onlajn turizam i elektronsko plaćanje.
 
"Alibaba ima platformu za onlajn turizam. Srbija je ukinula vize za kineske građane, a postoji i direktan avionski let, tako da oni smatraju da je potrebno plasirati Srbiju na njihovom tržištu kao turističku destinaciju", pojasnila je Matić.
 
Upitana šta država treba da učini pošto se mnogi žale da su velika zagušenja zbog nepovezanosti sistema carine i distributera, Matić je rekla da za dolazak jedne takve platforme kao što je Alibaba država mora da obezbedi neke predispozicije.
 
"Naša regulativa dosta unapređena poslednjih godina. Postoje na operativnom nivou neke teškoće na kojima ćemo raditi da se otklone. Možda je mnogo značajnije da je Narodna banka krenula sa izmenom određenih zakonskih rešenja i da će to biti značajno za što uspešniju primenu elektronske trgovine", pojasnila je.
  • NN

    08.12.2017 15:11
    Nema više free shipping. Što smo kupili, kupili smo.
  • slk

    08.12.2017 14:59
    A razbojnici domaci.
  • MilanP

    08.12.2017 14:57
    komentar
    @Ime
    Nisu kinezi to rešili kao što ti kažeš "free shipment"-om. Kina ima subvenciju na poštanske pošiljke. Tu subvenciju su dobili davne 1874. godine preko internacionalnog poštanskog sistema. Razlog tome je što su time hteli da potpomognu kineski poštanski sistem i razvoj. Niko nije mogao ni da sanja da će se Kina pretvoriti u jednu od najjačih ekonomskih sila na svetu. Par godina se već diskutuje (najviše po Evropi) kako bi se taj ugovor mogao raskinuti ili makar prepraviti. Promena će biti i to već tokom sledeće godine, kako je najavljeno na nekolicini ekonomskih evropskih foruma. Kineska nacionalna pošta će verovatno preuzeti na sebe dobar deo subvencija, da ne bi izgubili milione kupaca van Kine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija