"Velika" godina za indekse na Vol stritu

Vodeći indeksi na Vol stritu imali su konstantan rast tokom 2017. godine i oborili brojne rekorde, pošto su investitori bili ohrabreni obećanjem predsednika SAD Donalda Trampa da će smanjiti poreze i sprovesti deregulaciju.
Njihovom dobrom raspoloženju doprineli su i jak ekonomski rast širom sveta i izostanak znakova inflacije, navodi današnji "Njujork tajms".
 
Posle izbora Trampa za predsednika novembra 2016. godine, berzanski indeksi su naglo pali, ali je ubrzo došlo do preokreta. U januaru 2017. godine zabeležen je oštar rast, zahvaljujući nadama da će Trampovo obećanje o poreskoj reformi podstaći profite kompanija.
 
Indeksi su bili imuni i na niz geopolitičkih previranja, od tenzija između SAD i Severne Koreje do istraga o povezanosti Trampovog izbornog štaba s Rusijom.
 
Kada je krajem godine postalo jasno da će Kongres SAD usvojiti poresku reformu, najveću u poslednjih 30 godina, bio je to vetar u leđa daljem rastu indeksa i obaranju rekordnih nivoa.
 
Rast na berzama traje više od 3.200 dana i jedan je od najdužih zabeleženih. Počeo je u martu 2009. godine, podstaknut uverenjem da će agresivna politika Federalnih rezervi zaustaviti pad indeksa. Njihov aktuelni osmogodišnji rast nalik je jedino periodu rasta od 1987. do 2000. godine.
 
Najbolje rezultate na Vol stritu 2017. godine imale su tehnološke kompanije, čija je vrednost u proseku porasla 34 odsto. Najpoznatije kompanije u tom sektoru, kao što su Gugl i Fejsbuk, nisu pak na vrhu liste, već su to nešto manje firme kao što su kompanija za elektronsko plaćanje Pejpal i proizvođač interaktivnih kompjuterskih igara "Ektivižon blizard".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.