Vlada prati stav NBS po pitanju kredita u švajcarcima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije pratiti stav Narodne banke Srbije (NBS) po pitanju građana koji su uzimali kredite u švajcarskim francima.
"To je do nadležnih institucija. NBS je dala stav. Vlada će pratiti taj stav", rekla je Brnabić upitana o presudi kojom je na tužbu jednog građanina sud doneo rešenje da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita.  
 
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je u sredu da poslovne banke, pored kamate, imaju pravo da naplate građanima troškove obrade kredita, ali da moraju da u ugovoru jasno navedu taj trošak. Ona je na pitanje novinara o presudi kojom je na tužbu jednog građanina sud doneo rešenje da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita, rekla da je posao NBS da kontroliše sprovođenje propisa o zaključenju ugovora. 
 
Pošto Zakon o bankama reguliše poslovanje banaka, a NBS ima regulatornu i nadzornu funkciju, ako bi se NBS mešala u rad banaka izašla bi, kako je rekla, iz svojih nadležnosti i to bi bilo suprotno slobodnom tržištu. 
 
NBS se, po rečima Tabaković, zalaže za ujednačavanje troškova obrade kredita kako bi bili "srazmerni uloženom trudu" da se odobri taj zajam. Ona je rekla da same banke propisuju metodologiju rizika odobravanja kredita i kada je utvrde i prezentuju moraju i da je poštuju.
  • Fhb

    16.02.2018 23:31
    Obrada kredita vazi za sve ugovore, a ne samo za Chf

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.