U sivoj zoni stvara se najmanje 10 milijardi evra, a nema naplate poreza

Oko 20 do 30 odsto u pravljenju BDP-a učestvuje siva ekonomija.
U sivoj zoni stvara se najmanje 10 milijardi evra, a nema naplate poreza
Foto: Pixabay
Zato država mora aktivnije da učestvuje u borbi protiv sive ekonomije, mišljenja je glavna urednica magazina Ekonometar i Biznis Radojka Nikolić.
 
Nikolić je za N1 ocenila da su, u smislu izgradnje poreske kulture stanovništva, akcije poput nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" značajne, pogotovo što "naš narod voli nagradne igre".
 
"U sivoj zoni se stvara bar 10 milijardi evra, a ne naplaćuje se porez. Kad bi se porez naplaćivao, procene pokazuju da bi milijarda, dve ili tri milijarde evra poreza moglo da se naplati", objašnjava Nikolić.
 
Ona ističe da promena svesti ide teže, ali da zato postoje mere kojima siva ekonomija mora da se suzbije.
 
"Najbolja ilustracija je pančevački buvljak, gde se milioni okreću svakodnevno, odakle se snabdevaju mnoge radnje u Srbiji. Sprečavanjem te sive ekonomije možemo da povećamo prihode u budžetu, a ne fiskalnom konsolidacijom. Dakle, postoji način da se boljim obuhvatom te sive zone popunjava budžet i da se privreda uspešnije razvija", smatra Nikolić.
 
Ona dodaje da će na putu ka EU biti važno upravo suzbijanje sive zone.
 
"Novac je već tu, treba ga kanalisati da uđe u legalne tokove. Ali imate od stane države više priče, a manje rada. Reforme suviše dugo traju, u tome je suština", ocenjuje Nikolić.
 
Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj izjavio je da je zadovoljan prvim rezultatima nagradne igre "Uzmi račun i pobedi".
 
"Zahvaljujući nagradnoj igri, 39 odsto stanovništva je upoznato sa time da je vlada proglasila 2017. i 2018. godinu borbe protiv sive ekonomije, a podrška građana toj borbi je skočila na 94 odsto. To je dobra osnova za državne organe da preduzmu konkretne aktivnosti", kaže Radak za N1.
 
On dodaje da je to bio dobar način da građani postanu svesni da time što ne uzmu račun "nisu pomogli nekom trgovcu ili ugostitelju da preživi, već su sebe oštetili".
 
Radak dodaje da je Poreska uprava zabeležila 33 odsto rast evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.
 
"Dobar efekat je da su se građani ohrabrili da prijavljuju neizdavanje fiskalnih računa, broj prijava je tad skočio za 47 odsto", kaže on.
 
Radak ističe da je nagradna igra uvedena zbog jačanja svesti, ali je nacionalni program taj koji konkretno treba da suzbije sivu ekonomiju.
 
"Mi smo mere podelili u četiri grupe - jačanje inspekcije, sankcionisanje sive ekonomije, unapređenje poslovnog okruženja i  pojednostavljivanje administrativnih procedura", objašnjava Radak.
 
On navodi podatak da od 100 dinara koje neko zaradi u sivoj zoni 62 dinara je zato što nije prijavio radnika ili mu isplaćuje platu na ruke, a 38 dinara od neizdavanja računa.
 
"Siva ekonomija je najizgledniji način da punimo budžet", zaključio je Radak.
  • IQ

    18.02.2018 15:05
    A znači zato dinar jača prema evru, a i mnogo je love od kriminala ušlo u smrdiju, zato se zidaju zgradurine i tržni centri na sve strane................
  • tajkun i politicar

    18.02.2018 14:26
    kao kuga i kolera
    A u beloj zoni se stvara 5x vise, pa su podobni oslobodjeni naplate poreza a i 90% naplacenog poreza se pokrade i/ili baci u vatru.
  • Laki

    18.02.2018 13:21
    Grand "zvezde"
    placaju porez ?To vam mogu poverovati samo revnosni gledaoci ruzicaste televizije,citaoci Informera,Srpskog telegrafa,koji ce ocinkariti prvog komsiju zato sto im nije dao fiskalni racun.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.