Reakcije zbog uvođenja novih mera za izvoz srpskog brašna u Makedoniju

Poslovno udruženje "Žitounija" optužilo je makedonske vlasti da su nedavno uvedenim merama učinile da uvoz brašna iz Srbije bude "gotovo neisplativ".
Reakcije zbog uvođenja novih mera za izvoz srpskog brašna u Makedoniju
Foto: Pixabay
Oni, takođe, traže da Srbija uvede kontramere na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Makedonije, piše Politika.
 
Po novoj proceduri, brašno se iz Srbije šalje u Makedoniju bez makedonskih markica. Tamo se potom skladišti, a tek nakon fitosanitarnog pregleda uvoznik može da trebuje markice i potom ih istakne na proizvod. Međutim, mora i da raspakuje brašno i angažuje ljude. Ova procedura, piše Politika, može da potraje i mesec dana.
 
"Uvoznicima su time značajno povećani troškovi i posao sa Srbijom postaje ekonomski neisplativ. Realno je očekivati pad izvoza domaćeg brašna", kaže Zdravko Šajatović, predsednik "Žitounije".
 
Za srpske proizvođače, Makedonija je treće izvozno tržište na koje se godišnje plasira 30.000 do 40.000 tona brašna.
 
Ovo udruženje podnelo je inicijativu ministru trgovine Rasimu Ljajiću da se makedonskoj strani odmah uvedu mere reciprociteta za neke, njima važne proizvode.
 
Predlažu da se izaberu proizvodi koji su pakovani u ambalažu, da se nakon ulaska u Srbiju propiše obaveza skladištenja, raspakivanja i kontrole kvaliteta, kao i ponovno lepljenje deklaraciija i pakovanja, uz dodatno obrazloženje da je to uobičajena procedura koja ne stvara dodatne troškove. 
 
U Ministarstvu trgovine su za Politiku rekli da su se, preko Cefte, obratili nadležnima u Makedoniji i zatražili objašnjenje oko uvođenja novih mera na uvoz srpskog brašna.
 
"Procedura je u toku, pokušavamo da utvrdimo činjenice. Naš cilj je da zaštitimo interese srpskih proizvođača i izvoznika, kako brašna tako i drugih proizvoda", rekla je pomoćnica ministra trgovine Olivera Jocić.
 
Politika podseća da spor oko izvoza brašna u Makedoniju traje već godinama.
  • Vera

    25.02.2018 21:29
    reciprocitet
    Ako ovo natezanje i onemogućavanje plasiranja brašna naših proizvođača ne bude najzad rešeno, tražiti ostavku ministra trgovine i njegove zamenice.
    Smeniti sve nesposobne sa rukovodećih funkcija, kako bi se našim proizvođačima omogućilo da rade. A i mi, potrošači bismo mogli da bojkotujemo makedonsku robu, pa nek je prodaju EU. Imamo mi lepše i ukusnije povrće od makedonskog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.