Posle 11 godina Telenor odlazi iz Srbije

Telenor grupa je potpisala ugovor o prodaji poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope PPF grupi za 2,8 milijardi evra, uključujući i poslovanje u Srbiji.
Posle 11 godina Telenor odlazi iz Srbije
Foto: 021.rs
"Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe", saopšteno je danas iz norveške telekomunikacione kompanije.
 
Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope imaju udeo od 11,8 milijardi norveških kruna (1,24 milijarde evra), odnosno devet odsto u ukupnim prihodima Telenor grupe, i 4,1 milijardi kruna (432,2 miliona evra) ili oko osam odsto udela u dobiti pre poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u 2017, sa više od devet miliona korisnika i 3.500 zaposlenih.
 
Generalna direktorka Telenora u Srbiji Ingeborg Ofsthus izjavila je da kompanija posle 11 godina ulazi u novu fazu poslovanja.
 
"Posle 11 godina u Srbiji danas ulazimo u novu fazu poslovanja, s obzirom na to da će naše operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti prodate PPF grupi", navela je Ofsthus, saopšteno je iz Telenora. 
 
Ofsthus je ocenila da su u kompaniji ponosni na sve što su do sada postigli, "a pogotovo na činjenicu da smo lider u prihodima na tržištu sa tri miliona korisnika širom Srbije". 
 
Prema njenim rečima, transakcija neće uticati na korisnike i lokalne partnere
 
PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije. Među skorašnjim akvizicijama su O2 Čeck Republic od Telefonike 2012. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj 2018. 
 
"Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije", kaže Ladislav Bartoníček, predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija. 
 
Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope bile su u vlasništvu Telenora 25 godina. Na mađarsko tržište ušao je 1994. godine kupovinom Pannona, i kasnije proširio prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996, i kupovinom Mobi 063 u Srbiji 2006. godine. Telenor je 2013. kupio kompaniju Globul u Bugarskoj. 
 
Norveški Telenor kupio je u julu 2008. srpsku kompaniju mobilne telefonije Mobi 63, uz licencu za drugog mobilnog operatera za 1,513 milijardi evra.
  • /

    23.03.2018 20:28
    /
    kanda je bata bez lk vec dobio telenor

    salju reklame u pola noci vec nekoliko dana. ocekujem da me pocnu zivkati za nove pakete sa opcijom 72h premotavanja
  • Sale NS

    23.03.2018 12:56
    Da li je ovo signal ...
    ... za neku opštu bežaniju ?
  • @Prle

    22.03.2018 23:45
    Reci ne drogama, nikad nije kasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija