Najveća australijska banka naplaćivala naknade i od mrtvih klijenata

Komonvelt banka Australije, koja je ujedno i najveći kreditor nacije, prikupljala je naknade od klijenata za koje je znala da su umrli.
Najveća australijska banka naplaćivala naknade i od mrtvih klijenata
Foto: Pixabay
Premijer države Malkom Tunbul je posle serije skandala u vezi s finansijskim prekršajima u banci naredio istragu.
 
Kako tamošnji mediji prenose, banka je redovno naplaćivala usluge klijentima za koje se sumnja da nikada nisu isporučene. Tako, kako pokazuju izveštaji, banka je naplaćivala usluge preminulim klijentima. 
 
Dokaze za ove tvrdnje je navodno našao finansijski savetnik banke. On je pronašao primer da je klijent umro 2004, ali su sa njegovog računa redovno naplaćivane takse savetodavne službe banke, čitavu deceniju, prenosi B92. 
 
Za "savetovanje" umrlog klijenta, bankar je navodno uzimao 65 dolara mesečno. Na pitanje kako je do toga došlo, službenik se branio time da ne zna šta radi. 
 
Drugi savetnik "imao je klijenta" koji je umro 2007. godine. Kod tog slučaja, čak je i supruga preminulog imala kontakt sa savetnikom 2013. godine, ali očigledno, nikakava akcija nije sprovedena kako bi se stopirala naplata nepostojeće usluge. 
 
Takvih primera, navode mediji, ima nekoliko. Takođe, banka je i ranije bila na lošem glasu zbog pružanja neadekvatnih finansijskih saveta. Podaci vlade pripremljeni za istragu pokazali su da je preko 80.000 potrošača dobilo loše savete u protekloj deceniji. 
 
Službenike banke očekuju drakonske kazne, verovatno i zatvorske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija