Srbija do septembra potpisuje memorandum sa Alibabom

Kineski gigant "Alibaba" zainteresovan je za ulazak na srpsko tržište, a do septembra će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa tom korporacijom potpisati Memorandum o saradnji u oblasti turizma i onlajn plaćanja.
Državna sekretarka Ministarstva trgovine Tatjana Matić, kaže da bi taj Memorandum omogućio izradu srpskog turističkog paviljona na "Alibabinoj" onlajn platformi za promociju turizma u Kini - "Fliggy", promociju Srbije kao turističke destinacije i njenih turističkih ponuda, kao i uvođenje plaćanja putem "ali peja" za kineske turiste u Srbiji.
 
Sa tom kineskom korporacijom, koja je najviše zainteresovana za saradnju u oblasti turizma s obzirom da je Srbija ukinula vize za kineske državljane, pregovara se, navodi Matić, i o otvaranju distributivnog centra u Srbiji, a koji zavisi od izgradnje železničke pruge "Beograd-Budimpešta".
 
"Mi smo zainteresovani i za otvaranje distributivnog centra u Srbiji. S druge strane, Alibabi je bitan razvoj naše infrastrukture, pre svega rokovi u kojima će biti okončana izgradnja pruge Beograd-Budimpešta i to je, trenutno, ključno kada je u pitanju proces pregovora za otvaranje distributivnog centra", objasnila je Matić.
 
Ona kaže da je namera da Memorandum sa Alibabom bude jedinstven i da obuhvati sve segmente, ali da je moguće da će u ovoj prvoj fazi biti potpisan memorandum koji bi se fokusirao na platformu "Fliggy", promotivnu kampanju Srbije i na dostupnost "ali pej" platforme za kineske turiste u Srbiji. Takav model saradnje, ističe ona, "Alibaba" je ostvarila sa Finskom, što je, kako je navela, dovelo do povećanja kineskih turista u toj nordijskoj zemlji za 300 odsto.
 
Na pitanje zašto se na potpisivanje memoranduma toliko čeka, Matić odgovara da je "Alibaba" ogromna korporacija, te da svaki njihov nastup na novom tržištu mora biti dobro pripremljen, kao i da se moraju sagledati sve prednosti i troškovi koje jedno takvo ulaganje donosi.
  • Zoran

    29.04.2018 11:22
    Carina NS
    Predmet kupovine sa Aliexpresa stigne u Srbiju za 7-10 dana, pa stoji na carini još tri-četiri nedelje dok se neko smiluje da ocarini. Da ne govorim o tome da predmet platim 2$, a carina proceni na 12$...kako bi mogli što više da oderu. Bruka i sramota!
  • Čika

    29.04.2018 08:04
    To je lepo
    Bilo bi još bolje kad bi Alibaba koristio i naše aerodrUme i vazduPLOHove... Ali, takvo šta nije moguće, jer naši razbojnici su uglavnom nepismeni, pa ne mogu da potpišu Memorandum.
    A i ma ih 40.000, ako ne i više.
  • Niste shvatili...

    26.04.2018 13:12
    40 razbojnika ugovaraju sa Ali Babom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.