Ljajić: Region stao u ekonomskim integracijama

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas u Sarajevu da je region stao u pravcu daljih ekonomskih integracija, jer se CEFTA danas nalazi u ozbiljnoj unutrašnjoj krizi.
Ljajić: Region stao u ekonomskim integracijama
Foto: Pixabay
"Rezultat svih napora koji su ulagani u prošlosti, posebno od strane Evropske unije, jeste CEFTA sporazum koji je zaista omogućio slobodno tržište među šest ekonomija Zapadnog Balkana. Čini mi se da se lista uspeha tu završava, jer osim tog slobodnog tržišta, mi smo stali u pravcu daljih ekonomskih integracija koje bi trebalo da vode nečemu što imamo u baltičkim i nordijskim zemljama", ocenio je Ljajić na 9. regionalnoj investicionoj konferenciji u Sarajevu.
 
On je rekao da su razlozi za ovakav ishod pre svega političke prirode, jer se region još bavi posledicama ratovanja i nerešenih pitanja iz 90-ih godina, kao i drugih otvorenih pitanja koja objektivno otežavaju uspostavljanje pune političke stabilnosti. Navodeći da je drugi razlog čisto ekonomske prirode, Lajić je dodao da danas u okviru CEFTA imamo više vancarinskih barijera nego sa bilo kojom trećom zemljom.
 
"Iza toga se krije namera da se brane vlastite ekonomije, iako je iluzorno da ovako mala tržišta, sa malom populacijom, mogu da obezbede veću konkurentnost, veću produktivnost i na kraju krajeva oporavak vlastitih ekonomija", ocenio je ministar.
 
Ljajić je naveo da su zemlje regiona krajnje kreativne da izmisle nove prepreke, pogotovo kada je u pitanju zadržavanje kamiona na graničnim prelazima, pa stoga nije ni čudno što se na svetskim listama konkurentnosti po ovim kriterijumima loše kotiramo. 
 
Kako je rekao, prosečno vreme za izvoz na graničnim prelazima u zemljama regiona iznosi 20 sati i košta 158 dolara. Upravo zbog čestih zastoja na graničnim prelazima, logistički troškovi u regionu iznose, kako je naglasio, 16 odsto BDP-a, što je duplo više u odnosu na prosečnih 8 odsto u EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija