MMF: Nezaposlenost u Evropi i dalje previsoka

Evropski privredni rast je snažan pretežno zahvaljujući domaćoj tražnji, ali vlade ne koriste dovoljno ovaj period za smanjenje dugova i sprovođenje reformi.
To poručuje Međunarodni monetarni fond (MMF).
 
U najnovijim projekcijama za razvijene evropske ekonomije, pre svega evrozonu, MMF navodi da će privredni rast tog regiona usporiti na 2,3 odsto u 2018. godini sa prošlogodišnjih 2,4 odsto, i potom na 2,0 procenta u 2019, prenosi agencija Rojters. "Budući da kratkoročne ekonomske perspektive nastavljaju da se pobošljavaju, dok su srednjoročne manje optimistične, kreatori politika bi trebalo da 'zgrabe' trenutak kako bi ponovo izgradili prostor za budžetski manevar i nastavili sa reformama za podizanje potencijala rasta", navodi se u izveštaju. 
 
Uprkos snažnom privrednom rastu, pojedine vodeće ekonomije evrozone, poput Francuske, Italije ili Španije, bile su spore u daljem smanjenju svojih budžetskih deficita, dok druge, poput Belgije, povećavaju svoj budžetski manjak, ocenjuje MMF. 
 
"Nezaposlenost je i dalje previsoka u pojedinim članicama EU, što može da ugrozi održivost budućeg rasta, a nivo investicija bi trebalo da poraste", navodi se u izveštaju tog međunarodnog kreditora. 
 
EU bi, kako poručuju iz MMF-a, trebalo da ubrza i kreiranje Unije tržišta kapitala kako bi povećala izvore finansiranja za mala i srednja preduzeća i zaštitila prava prekograničnih investicija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija