Štednja u švajcarcima za deset godina duplirana

Na deviznim računima građana trenutno se nalazi 400 miliona švajcarskih franaka, što je preračunato u evropsku valutu 333 miliona evra.
Štednja u švajcarcima za deset godina duplirana
Foto: Pixabay
Iako su pojedine štediše zbunjene, jer proteklih dana nisu mogle da pronađu banku koja bi primila na štednju devize u francima, u Narodnoj banci Srbije kažu da nema nikakvih ograničenja za otvaranje računa i štednju u švajcacima, ali da banke mogu same da odluče da li će da primaju depozite u nekim stranim valutama.
 
- U dve banke sam pokušao da stavim štednju 5.000 švajcaraca od devizne penzije koju primam u Srbiji, ali su me odbili rekavši da ih ne primaju i da ne otvaraju račun u francima - obratio se "Novostima" devizni penzioner iz Beograda, navodeći da je dobio objašnjenje u jednoj banci da je to bilo po nalogu NBS.
 
U centralnoj banci, međutim to negiraju.
 
- Prema propisima koji uređuju devizno poslovanje, nema ograničenja za otvaranje deviznih računa u švajcarskim francima, kao ni za štednju u toj valuti, i oročenu i po viđenju. Dodatno prema propisima koje regulišu poslovanje banaka, banka može saglasno svojoj poslovnoj politici, da odlučuje o tome da li će primati depozite u pojedinim valutama - ističu u NBS.
 
A zašto banke nerado prihvataju franak na štednju? Vrednost libora na švajcarske franke su i dalje negativne. Reč je o kamatnoj stopi po kojoj banke jedna drugoj pozajmljuju franke na londonskom tržištu. To znači da ovdašnje banke, koje uzimaju franke na štednju i drže ih u inostranstvu, na njima gube.
 
Podaci NBS ukazuju da je štednja u francima za prva četiri meseca porasla za osam miliona franaka. Imajući u vidu da je ukupna devizna štednja u francima kod banaka na kraju aprila 2018. iznosila 400,1 milion franaka i bila veća za 246,2 miliona franaka, odnosno 160 odsto u odnosu na kraj aprila 2008, može se konstatovati da postoji spremnost banaka da stanovništvu i dalje nude proizvod štednje u francima, zaključuju u NBS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija