Kineski trgovci odlaze iz Srbije

Gotovo svakodnevno zatvaraju se radnje kineskih trgovaca u Srbiji, a kao razlog navode se pad prometa i nemogućnost plaćanja zakupa.
Kineski trgovci odlaze iz Srbije
Foto: 021.rs
Kako piše "Blic", broj kineskih prodavnica u poslednjih nekoliko godina smanjio se za 20 odsto. Pre pet godina u Srbiji je bilo oko 10.000 kineskih prodavnica, danas ih ima 7.500, a broj kineskih državljana u našoj zemlji se smanjio sa 12.000 na oko 7.000, pokazuju podaci Mreže za poslovnu podršku. 
 
Kineski trgovci tvrde da je kupovna moć u Srbiji opala toliko da su njihovi jeftini proizvodi skupi za stanovnike. Nova tržišta pronašli su u Poljskoj i pojedinim državama Afrike, a mnogi su otišli u Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, neki u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. 
 
S druge strane, srpski trgovci, koji imaju radnje u blizini kineski, navode da Kinezi odlaze jer ne mogu više da rade na crno i da izbegavaju plaćanje poreza. 
 
Konsultant u Mreži za poslovnu politiku Marko Radović rekao je za "Blic" da je u poslednjih nekoliko godina u Srbiji zatvoreno najmanje 2.000 kineskih radnji.
 
"Najviše je  otišlo u okolne zemlje, članice Evropske unije, a neki su biznis prebacili i u Bosnu i Hercegovinu. Razlog je sigurno procena da u tim zemljama mogu više da zarade, jer veći standard znači i već potrošnju", smatra Radović.
 
Kako je dodao, sve češće dolaze Turci i Indijci koji pokreću biznis sličan kineskom, baziran na prodaji garderobe, igračaka i kućne galanterije.
  • Odin

    17.07.2018 08:51
    Hahahahah
    Dan kada jedan od najupornijih naroda digne ruke od tvoje zemlje je dan kada i ti krenes da se pakujes .
  • Neko

    17.07.2018 08:23
    AliExpres je zakon.
    Toliko da nasi "pametni" gradjani kupuju sa istog i preprodaju na Kupujem Prodajem za 5-10 puta vecoj ceni.
    Primer: Juce sam porucio staklo za Samsung A8 isto koje ovde nasi prodaju za 1200 dinara sam kupio za 1,80 eura.
    O sunvanim naocarima,maskama za ronjenje i ostaloj galanteriji a ne govorim. Pun ih je Kupujem Prodajem. Ko ne zna sam da poruci preko Alija ili Sport Directa neka placa 5-10 puta vise nasim domisljatim sugradjanima.
    To je prvo, zato sto mnogi porucuju sa Alija robu, a drugoj je jer su se pojavili u medjuvremenu u Bigu i Merkatoru no name brendovi koji su mnogo kvalitetniji od tih koje nude ljuti kinezi, plus mozete da kupite na karticu, znaci na rate i naravno izbor je neuporedivo veci.
    I iskreno mi je drago sto odlaze.
  • malo mi je muka

    16.07.2018 09:57
    Koliko ksenofobije u komentarima. Strasno !!! I to sve od kulturnih, prosvećenih i eUropski orjentisanih gradjana. Dzaba maske, kad tad čovek pokaže svoje pravo lice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija