Umanjenjem penzija država uštedela 75 milijardi dinara

Ukupna ušteda ostvarena umanjenjem penzija za tri godine iznosi 75 milijardi dinara, procenjuju u Ministarstvu finansija.
Umanjenjem penzija država uštedela 75 milijardi dinara
Foto: 021
Ušteda je ostvarena od novembra 2014, kada je uvedena ta mera, pa do kraja 2017. godine, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija. Prosečna mesečna ušteda u ovom periodu iznosi dve milijarde dinara.
 
Neto iznos isplaćen za penzije nakon umanjenja u 2015. godini je 490,2 milijarde dinara, a u 2016. godini je 492,2 milijarde dinara. U periodu januar - oktobar 2017. godine isplaćene su neto penzije u iznosu od 413,1 milijardi dinara, podaci su Ministarstva finansija.
 
Pitanje o uštedi ostvarenoj umanjenjem penzija je jedno od najčešće traženih informacija od javnog značaja od Ministarstva finansija.
 
Ministar finansija Siniša Mali rekao je 13. juna, nakon dogovora o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om, poznatijem kao "čuvarkuća", da će Zakon o privremenom umanjenju penzija biti potpuno, a ne fazno, ukinut do kraja godine.
  • Poreznik

    17.07.2018 16:10
    A kad bi država bila malo vrednija pa od ovih što uzimaju na izdavanju stanova i lokala po nekoliko stotina ili čak po nekoliko hiljada evra zarezivala porez od 30% koliko je i odredjeno zakonom, ne bi moralo da se udara po najstarijima .da bi se popunile "rupe" u državnoj kasi!!!
  • neolib kapitalista

    17.07.2018 13:55
    udbaskog tipa
    Hm, "uštedela"... kako čudan način da se napiše reč "opljačkala".
  • Vazduplohovi i..

    16.07.2018 20:33
    Finansisti to zovu "ušteda"???
    Znači, da bismo uštedeli, treba da uzmemo iz nečijeg novčanika po sistemu "koliko si uzeo nekome toliko si uštedeo'"???? I to starim i bolesnim ljudima koji su plaćali doprinose za penziju i stekli penziju.

    Nas su učili da ne uzimamo tuđe.
    Ovi finansisti su drugačije naučili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija