Ekonomisti: Prinosi kukuruza dižu BDP Srbije

Dobar rod kukuruza ove godine mogao bi da povuče celokupnu poljoprivrednu proizvodnju i utiče na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od jedan do 1,2 odsto, smatraju ekonomisti.
Ekonomisti: Prinosi kukuruza dižu BDP Srbije
Foto: Pixabay
Poljoprivredni stručnjak Milan Prostran rekao je da bi vrednost poljoprivredne proizvodnje ove godine mogla biti oko 5,5 milijardi dolara. "Ako se poljoprivredna sezona završi bez vremenskih neprilika, poljoprivreda bi ove godine mogla da proizvede za milijardu dolara više robe nego 2017. godine, kada je ta proizvodnja bila manja nego prethodne godine", rekao je Prostran.
 
On je podsetio da je poljoprivredna proizvodnja u 2017. godini bila 14,8 odsto manja nego 2016, a vrednosti joj je bila oko 4,5 milijardi dolara. Dodao je da će u novostvorenoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje ove godine najveće učešće imati kukuruz, koji je i inače vodeći na listi po učešću u poljoprivrednoj proizvodnji.
 
Ako do berbe ne bude vremenskih nepogoda ove godine će, prema Prostranovim rečima, prinosi kukuruza biti oko sedam-osam miliona tona, uprkos činjenici da su zasejane oranice manje za oko 300.000 hektara. "U Srbiji se zaseje kukuruzom oko 1,2 miliona hektara, a ove godine je pod tom kulturom oko 900.000 hektara", rekao je Prostran.
 
Uticaj poljoprivrede na BDP bio bi veći da, kako je rekao, nisu uništeni prerađivački kapaciteti i da može da se preradi bar polovina roda voća.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da će ove godine poljoprivreda Vojvodine nadomestiti pad proizvodnje u ostatku Srbije. "Malina je ove godine podbacila zbog vremenskih neprilika i slabog otkupa, pa je 95 odsto tog voća završilo u drugoj klasi i po ceni od oko 90 dinara", rekao je Savić.
 
Zbog obilnih kiša, livade, prema njegovim rečima, nisu mogle da budu pokošene pa će nedostajati hrane za stoku, a "to znači i prinudno smanjenje stočng fonda". Istakao je da ni za jednu zemlju, pa ni za Srbiju, nije dobro da prodaje poljoprivredne proizvode pretežno kao sirovine, umesto da ih preradi i proda skuplje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija