Švajcarsko selo uvodi univerzalni dohodak od 2.500 franaka

Ideja o univerzalnom osnovnom dohotku, određene svote novca za sve građane bez ikakve obaveze, sve je prihvaćenija. Sada je i većina stanovnika švajcarskog sela Rheinau prihvatila eksperiment, piše Blumberg.
Švajcarsko selo uvodi univerzalni dohodak od 2.500 franaka
Foto: Pixabay
To znači da će svaki stanovnik sela na granici s Nemačkom dobiti džeparac od 2.500 švajcarskih franaka, bez ikakvih obaveza i pitanja šta će uraditi s tim novcem. Iako se to nama čini kao ogromna svota, u Švajcarskoj je to malo. Poređenja radi, blagajnica koje je tek počela da radi u Bazelu zarađuje oko 3.500 franaka.
 
Rheinau ima 1.300 stanovnika, a više od 50 odsto je glasalo za uvođenje osnovnog dohotka. Sadaje u planu da se pokrene crowdfunding kampanja za prikupljanje potrebnih sredstava. To znači da novac neće dati vlada već će doći iz privatnih izvora.
 
Švajcarska je, inače, pre dve godine pokušala da uvede državnu stipendiju bez ikakvih uslova, ali ta inicijativa nije skupila dovoljno glasova. 
 
Ideja osnovnog dohotka je u poslednje vreme dobila na većoj važnosti. Podržavaju je Mark Zakerberg i Ilon Mask jer je to, u neku ruku, njihovo izvinjenje onima koju su zbog tehnološkog napretka ostali bez posla i prihoda.
 
Osnovni dohodak isprobale su Finska i Kanada, a zagovara ga i italijanska populistička vlada.
 
"Teško je reći ne besplatnom novcu", zaključuje Blumberg.
  • goran

    12.09.2018 17:12
    Free dinarosi! To mi imamo odavno jedino kod nas moraš da dobiješ posao u državnom sektoru.
  • e

    11.09.2018 22:14
    e
    Nas je dosta ostalo bez posla ne svojom greškom.
  • Zivan

    11.09.2018 15:28
    Slično će morati svuda da se uvede. Nije idealno rešenje, ali niko ne nudi nešto bolje a primenljivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.