MMF: Trgovinski rat će svet učiniti siromašnijim i opasnijim

Međunarodni monetarni fond upozorio je da će trgovinski rat SAD i Kine učiniti svet "siromašnijim i opasnijim".
MMF: Trgovinski rat će svet učiniti siromašnijim i opasnijim
Foto: Pixabay
U najnovijoj proceni globalne ekonomije MMF je snizio svoje projekcije globalnog rasta za ovu i narednu godinu. MMF smatra da će sveopšti trgovinski rat SAD i Kine predstavljati značajan pritisak na globalnu ekonomiju i usporiće privredni oporavak.
 
Stručnjaci MMF-a kažu da će dalje trgovinske barijere pogoditi domaćinstva, kompanije i širu privrednu zajednicu.
 
Očekuje se da će globalni privredni rast ove i naredne godine biti 3,7 odsto, što je manje u odnosu na raniju projekciju MMF-a od 3,9 odsto, navodi se u analizi. Na umanjenje globalnog rasta uticala je i sporija privredna ekspanzija u evrozoni, kao i turbulencije u velikom broju zemalja u razvoju.
 
Kina je nedavno najavila nove trgovinske carine na američku robu u vrednosti od 60 milijardi dolara, uključujući tečni prirodni gas. Američke tarife na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara stupile su na snagu prošlog meseca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.