U Evropi žene režiraju tek svaki peti film

Tek jedan od pet filmova režira žena, rezultat je istraživanja u sedam evropskih zemalja, koji je prezentovan i o kojem se diskutovalo na okruglom stolu na temu "Žene u evropskom i hrvatskom filmu", u sklopu Pula PROfešional-a u Hrvatskoj privrednoj komori, a u okviru Pulskog filmskog festivala.

Istraživanje "Gde su evropske rediteljke?" sprovela je Evropska ženska audiovizualna mreža (EWA) u saradnji s filmskim fondovima i univerzitetima sedam evropskih zemalja, kojom nije obuhvaćena Srbija: Austrija, Francuska, Hrvatska, Italija, Nemačka, Švedska i Velika Britanija.

Dvogodišnja studija motivisana je i dalje iznenađujućom marginalizacijom rediteljki u filmskoj industriji uprkos inicijativama i izraženijom osetljivosti na nedostatak rodne ravnopravnosti u industriji poslednjih godina.

Osim što žene režiraju tek svaki peti film u sedam evropskih kinematografija, one dobijaju i 16 odsto za finansiranje svojih filomova od ukupnih sredstava, pokazuje studija.

"Redatelj se najčešće doživljava i prezentuje kroz lik muškarca i takva ideja postaje javno mišljenje, koje na kraju postaje opšteprihvaćeno", izjavila je Holi Ejlet, šefica istraživačkog tima i članica EWA.

Mađarska rediteljka Marta Mesaroš kaže da je položaj žena na filmu daleko bolji nego što je bio u vreme dok se ona probijala.

"Nije bilo lako, ali ja sam imala podršku svog supruga. On je uticao na mene, ja na njega", rekla je Mesars, koja je bila udata za filmadžije Lasla Kardu i Mikluša Janča.

Kao dobar model ravnopravnog finansiranja između muškaraca i žena na pozicijama reditelja, naveden je švedski model - 50-50 do 2020. godine.

Fokus ovogodišnjeg festivala u Puli je žena na filmu i njen doprinos sedmoj umetnosti.

  • Zivan

    13.07.2016 07:46
    Svaka peta i nije tako malo. Pogledajte kakve smo medije i skole dobili od kako su zzene zaposele tv ekrane, radio stanice, dnevne novine.., odnosno nastavnickla mesta u osnovnom i srednjem obrazovanju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.