Pampulja Oskara Nimajera na Uneskovoj listi svetske baštine

Organizacija UN za prosvetu, nauku i kulturu (Unesko) upisala je danas kompleks Pampulje čuvenog arhitekte Oskara Nimajera u brazilskom gradu Belo Horizonte, u spisak svetske baštine na godišnjem zasedanju te organizacije u Istanbulu, saopštio je Unesko.

Kompleks specifičan po zaobljenim linijama koji je trebalo da bude odmaralište, izgrađen je 40-ih godina na veštačkom jezeru. Pampulja predstavlja veliko delo moderne arhitekture. U tom kompleksu se nalaze crkva Svetog Franje Asiškog, muzej i centar za urbanizam i arhitekturu, kao i teniski klub.

Pampulja je jedna od prvih velikih dela Nimajera (1907-2012). Taj kompleks je 20. dobro u Brazilu koje je upisano u Uneskov spisak svetske baštine.

"Pampulja predstavlja simbol moderne arhitekture daleko od rigidnosti konstruktivizma koji je organski prilagođen lokalnoj tradiciji i brazilskim klimatskim uslovima", saopštilo je brazilsko Ministarstvo inostranih poslova.

Nimajer je jedan od osnivača Brazilske škole savremene arhitekture. Bio je pionir u upotrebi armiranog betona. Najpoznatiji Nimajerovi projekti su zgrada UN u Njujorku, grad Brazilija i muzej Niteroj. Projektovao je više od 600 građevina širom sveta, a najviše u Brazilu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.