Uskoro se štampa jedan od najmisterioznijih rukopisa

Španska izdavača kuća iz Burgosa prirediće štampano izdanje jednog od najmisterioznijih rukopisa – Vojničevog manuskripta.

Ilustrovan i ručno napisan kodeks na pergamentu proučavali su mnogi kriptografi, ali do sada niko nije dešifrovao tekst. Rukopis se čuva u Biblioteci retkih knjiga i rukopisa Bejneke Univerziteta Jejl u SAD.

Mala izdavačka kuća sa severa Španije, Siloe, dobila je posle deset godina pregovaranja dozvolu da izda 898 faksimila rukopisa. Za taj broj izdavač se odlučio zato što je sa ranijim izdanjima faksimila drugih rukopisa u palindromu (696) imao uspeha.

Nije poznato koliko novca je izdavač morao da izdvoji za izdavačka prava, ali će svaka reprodukcija koštati između 7.000 i 8.000 evra. Oko 300 kupaca veće je rezervisalo po jedno izdanje faksimila Vojničevog rukopisa.

Rejmond Klemens iz Jejlove biblioteke Bejneke rekao je da će izdanje faksimila omogućiti lakši pristup delu budući da postoji veliko interesovanje za delo.

"Ukoliko bismo dozvolili da često bude konsultovan, rukopis bi bi uništen. Reprodukcija će omogućiti drugim bibliotekama i muzejima da imaju po jednu kopiju", rekao je Klemens.

Ilustrovana knjiga nepoznatog autora na nepoznatom jeziku, sa crtežima nepoznatih biljaka, stara je, kako se veruje, oko 600 godina. Dobila je naziv po američkom trgovcu knjigama poljsko-litvanskog porekla Vilfridu Vojniču. On je izdanje našao 1912. godine u Italiji.

Dugo se verovalo da je knjiga delo franjevačkog monaha Rodžera Bejkona koji je živeo u 13. veku, ali je kasnije analizom pergamenta utvrđeno da rukopis datira iz 15. veka.

Neki stručnjaci veruju da je rukopis, koji sadrži i ilustracije i dijagrame, delo italijanskog renesansnog genija Leonarda da Vinčija.

Sadržaj manuskripta je enigma. Jedini ko je do sada "uspeo da dešifruje" kodeks bio je Indijana Džons, lik istoimenog filma Stivena Spilberga.

Izdavačkoj kući će biti potrebno 18 meseci za prvi faksimil Vojničevog rukopisa. Posao je započet u aprilu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.