Deci moramo probuditi maštu da bi čitala

Mi moramo da živimo ovaj trenutak, da pratimo fejsbuk, instagram, nove kanale komunikacija, ali zadatak dečijeg pisca je da osvetljava arhetipe vrednosti kao što su ljubav, dobrota, saosećajnost, solidarnost, rekla je spisateljica za decu Jasminka Petrović.

Ona ističe da je u vremenu vrtoglavog razvoja tehnologije najvažnije da nastavnici u školama osmisle interaktivne programe za decu.

"Važno je da decu učinimo aktivnom jer onda ona razmišljaju o tome u čemu učestvuju. Da bi knjiga stigla do deteta potrebno je angažovati njegovu maštu. Dobro je na časovima srpskoj jezika oformiti grupe gde bi deca u dramskom okviru, dakle predstavom govorila o nekoj knjizi koju su pročitali", rekla je Petrović. Za nju, kako kaže, bibliotekari su glavna karika između pisaca za decu i školske omladine

"Naravno da roditelji mogu da učine najviše za svoju decu i da treba da ih usmeravaju ka knjigama, ali bibliotekari imaju priliku da se druže sa njima i da im predlože dobre knjige za čitanje. Kada dođem na dečije odeljenje neke biblioteke odmah mi je jasno ko tu radi. Ako su knjige pohabane jasno je da su deca čitala, gde potpuno nove u prašini leže na policama - to je znak da se ti bibliotekari ne bave puno svojim poslom", primećuje Petrović.

Ističe da ministarstva prosvete i kulture moraju da se povežu u različitim programima vezanim za dečiju literaturu. "Oni se sad ponašaju kao dva paralelna sveta. Važno je da zajedno osmisle nastavu u kojoj će deca pronaći interesovanje za knjige", smatra Petrović.

  • the big picture

    27.10.2016 19:00
    Ova ne shvata da je vreme pregazilo, da deca više neće čitati knjige, već gledati filmove i igrati igrice. Pisci mogu da pišu scenarije za film ili igricu. Prekvalifikacija. Trend čitanja štampanih knjiga koji je trajalo proteklih stotinak godina je završen. To je bio tren isto kao što je ovaj virtuelni sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.