Preminuo Leonard Koen

Legendarni muzičar, tekstopisac i umetnik Leonard Koen preminuo je u 82. godini.
Vest o smrti kanadskog muzičara, čiji su stihovi, šarm i specifična boja glasa obeležili svetsku muzičku scenu objavljena je na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranci.
 
Koenov sin Adam objavio je da mu je otac umro "mirno u svom domu u Los Anđelesu". "Pisao je do poslednjih trenutaka sa svojim osobenim humorom", naveo je Adam Koen.
 
U nedavnom intervjuu koji je dao za "Njujorker" Koen je izjavio: "Spreman sam da umrem. Nadam se da nije previše neprijatno. To je to od mene. Velika je promena blizina smrti. Ja sam uredan momak i volim da dovršim stvari koje sam započeo".
 
Koen je rođen 21. septembra 1934. godine u Montrealu. Počeo je da piše još 1951, a svoju prvu knjigu pesama "Let Us Compare Mythologies" objavio 1956. godine. Privučen poezijom i kompozicijama Boba Dilana odlučio je da postane muzičar u vreme kada je već uveliko zahvaljujući svojim knjigama poezije i proze uživao ugled u književnim krugovima.
 
Neki od njegovih najvećih hitova su "Suzanne" i "„I'm Your Man"“, a prošlog meseca objavio je 14. album pod nazivom "You Want it Darker".
 
Tajnu Koenove muzičke dugovečnosti verovatno najbolje objašnjava činjenica da je oduvek bio mudar tekstopisac. "Bio je poštovani pesnik i pre nego što je svoje stihove preneo u pesme krajem 1960-ih, a poznato je da pesnici duže zadržavaju kreativnu vitalnost od 'običnih' muzičara", navodi londonski "Gardijan".
 
Tokom karijere dobio je oko 40 nagrada, što za poeziju, što za muziku. U Rokenrol kuću slavnih primljen je 2008, a Gremi za životno delo dobio je 2010. godine.
 
Kanadski premijer Džastin Trudo oglasio se na Tviteru povodom Koenove smrti: "Ničija muzika nije zvučala kao Koenova. Nedostajaćeš i Kanadi i svetu".
 
U Montrealu su gradske vlasti naložile da se zastava spusti na pola koplja.
 
  • Terješkova

    11.11.2016 19:34
    Ode... Kakav šarmer... kakav glas... Legenda!!
  • Odoše

    11.11.2016 12:49
    najbolji
    “It's hard to hold the hand of anyone who is reaching for the sky just to surrender”
  • Jeremija

    11.11.2016 12:48
    "... , nije mi bitno šta ljudi misle o meni kao muzičaru , pesniku , kantautoru - mnogo mi je važnije šta misle o meni kao čoveku ."
    RIP
    :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.