Lenjinov portret 90 godina krio tajnu

Portret poslednjeg ruskog cara Nikolaja II slučajno je otkriven na poleđini portreta oca Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina, gde se nalazio sakriven skoro 90 godina, i uskoro će biti izložen u Sankt Peterburgu, saopštili su restauratori.
"Portret Nikolaja II u carskoj odeći, koji je 1896. godine naslikao Ilja Galkin, bio je skoro 90 godina sakriven sa druge strane Lenjinovog portreta, koji je 1924. godine izradio Vladislav Izmailovič", rekla je za Tatjana Poselujeva, rukovodilac grupe koja je tri godine radila na restauraciji slike.
 
Veliki Lenjinov portret, visok četiri metra, nalazio se prvobitno ispred tvrđave Petra i Pavla u Sankt Peterburgu, a zatim u holu škole na čijem je mestu u vreme Carske Rusije bio smešten trgovački institut. Platno je oštećeno tokom 70-ih godina prošlog veka, ali su njegovu restauraciju tek 2013. godine započeli stručnjaci Nacionalne akademije za umetnost i dizajn "Štiglic" u Sankt Peterburgu, koji su otkrili dvostruki identitet slike.
 
Portret poslednjeg ruskog cara, koga su zajedno sa porodicom 1918. godine ubili boljševici, pojavio se ispod sloja boje lako rastvorljive u vodi, što je, prema rečima Poselujeve, iznenadilo restauratore. Sovjetski slikar Vladislav Izmailovič, autor Lenjinovog portreta, izradio je sliku vođe Oktobarske revolucije očigledno vodeći računa da ne uništi Galkinov portret cara.
 
Izmailovič je prethodnu sliku sačuvao i sakrio je ispod sloja lako rastvorljive boje, koju su restauratori uklonili vodom i bebi sapunom. "Izgleda da se nadao da će portret Nikolaja Drugog jednog dana biti otkriven", navela je Poselujeva.
 
Rektor Akademije "Štiglic" Vasilij Kišeđi rekao je da je Izmailovič mnogo rizikovao nastojeći da sačuva portret cara.
 
Platno će do kraja novembra biti izloženo u Akademiji "Štiglic" tako da se mogu videti portreti sa obe strane.
 
  • khm

    19.11.2016 12:24
    Ironija je u tome što je Lenjinov portret daleko kvalitetniji, ali Ruljama je bitno da se car vratio.
  • rada

    19.11.2016 11:05
    Svaka cast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.