Počeli Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru

U Zaječaru su počeli Dani "Zorana Radmilovića", 25. po redu, a prve večeri Zaječarsko pozorište izvelo je "Dosije vojnika Čenkina" u režiji Saše Volića na osnovu romana Vladimira Vojinoviča.
"Zoranov brk", kao glumcu večeri, pripao je Dejanu Tončiću za ulogu Golubjeva, predsednika Kolhoza.
 
Festival je sinoć otvorio glumac Petar Božović, prisećajući se Zorana Radmilovića. U znak zahvalnosti i poštovanja, direkcija festivala je odlučila da prvi Brk dobije upravo on.
 
"Dosije vojnika Čenkina" je jednočinka, kako slovi naslov romana po kome je rađena ova zanimljiva i dinamična drama, o životu jednog malog vojnika u Sovjetskoj Rusiji.
 
Tema izuzetno aktuela i danas, iako zamišljena krajem pedesetih, a napisana šezdesetih godina prošloga veka i to s one strane gvozdene zavese, jer su pojam slobode i neslobode večite teme. Reditelj Saša Volić od dva romana napravio je jednu dramu. Romani "Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina" i "Pretendent na presto" ušli su fragmentarno u dramski tekst koji u insecanciji traje 75 minuta.
 
"Dosije vojnika Čonkina" oduševio je pozorišnu publiku, koja je gotovo nakon svake scene glumce nagrađivala aplauzom.
 
"Mislim da smo napravili priču koja je igriva, koja pokreće ansambl, priču koja će hvatati gledaoca, na kraju će neko izaći i zamišljen jer će prepoznati recidive koji se događaju i danas u svim društvima, jer je tema univerzalna", rekao je Volić.
 
Na dan otvaranja festivala, kako to već običaj naleže, predstavnici pozorišta, koje nosi ime velikog glumca i predstavnici grada položili su vence i cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću.
 
Aleksandar Milosavljević, teatrolog, otvorio je izložbu Muzeja pozorišne umetnosti iz Beograda pod nazivom "Pozorišna fotografija do 1914. godine", autora kustosa savetnika Mirjane Odavić.
 
Druge večeri na festivalu na programu je komad "Herostrat" po tekstu Grigorija Gorina u režiji Irfana Mensura a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Niša.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.