Srpski "Hamlet" i Glogovac dolaze u Hrvatsko narodno pozorište

U Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu u utorak, 10. januara gostovaće Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom "Hamlet" Vilijama Šekspira, u režiji Aleksandra Popovskog i s Nebojšom Glogovcem u glavnoj ulozi.
Gostovanje je nastavak saradnje dva pozorišta obnovljene prošle godine, u sklopu koje je u januaru u Zagrebu izveden Molijerov "Uobraženi bolesnik" u režiji Jagoša Markovića, a zagrebačko pozorište je u Beogradu gostovalo s "Vučjakom" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.
 
Prema rečima dramaturga predstave Gorana Stefanovskog, u ovom "Hamletu" se preispituje ratna groznica, paranoja, spoljnopolitička situacija.
 
"Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrešenje", rekao je makedonski reditelj.
 
Hamlet, dodaje Popovski, dolazi kako bi ukazao na počinjenu nepravdu.
 
Za ulogu jednog od najpoznatijih tragičnih junaka, Popovski je izabrao glumca Nebojšu Glogovca, koji je hrvatskoj publici poznat i po nedavnoj ulozi u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske".
 
Uz Glogovca u predstavi glume Jasna Đuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov i Boris Milivojević.
 
Popovski je do sada režirao više od 30 predstava, a u zagrebačkom Hrvatskom narodnom pozorištu Šekspirovu dramu "Na tri kralja ili kako hoćete", 2012. godine.
 
Ova adaptacija Hamleta premijerno je izvedena u septembru 2016. na sceni u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.