Štampa se edicija pet knjiga Pere Zupca

Povodom pola veka od izlaska prve pesničke zbirke Pere Zupca, Zavod za kulturu Vojvodine štampaće ediciju od pet knjiga, u kojoj će biti sabrana njegova najznačajnija poetska i prozna ostvarenja, dogovoreno je danas, prilikom Zupčevog susreta sa pokrajinskim sekretarom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslavom Štatkićem.
"Ovo je za mene izuzetna čast, posebno što mi je pružena prilika da sam izabarem ono što smatram najvrednijim. Biće to svojevrsno oduživanje mog duga prema svima koji voleo moju poeziju, ali i književnost uopšte", rekao je Zubac. 
 
Prva Zupčeva zbirka pesama "Nevermore" je u izdanju Matice srpske izašla 1967. godine, a sabiranje bisera pre svega njegove poezije u posebnu ediciju, Štatkić je označio kao čast i izuzetno zadovoljstvo. 
 
"Zubac je veliki pesnik i prozaista, ali i izuzetan televizijski poslenik, koji je i u toj vrsti svaralaštva ostavio dubok kreativni trag i umeo da pruži priliku mladim umetnicima iz svih umetničkih oblasti. Zato je ovo pravi način da mu se odužimo", dodao je pokrajinski sekretar. 
 
Dosadašnji književni opus Pere Zubca sadrži 50 poetskih zbirki, 20 knjiga pesama za decu, jednu knjigu eseja, zatim izuzetnu lirsku studiju o Lenki Dundjerskoj, tri knjige parodija na jugoslovensko pesništvo i 16 antologija jugoslovenske i strane poezije. 
 
Više od 30 godina radio je u TV Novi Sad, a na njegove stihove komponovano je više kantata, solo pesama i oratorijuma, podseća se u saopštenju pokrajinske vlade. Pesme su mu dobile najznačajnije nagrade na jugoslovenskim festivalima u Opatiji, Beogradu, Podgorici, Nišu i drugim gradovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.