Beč slavi rođendan "Na lepom plavom Dunavu"

Povodom 150. jubileja svetski popularnog muzičkog dela "Na lepom plavom Dunavu" Johana Štrausa mlađeg, u Beču su organizovane brojne manifestacije, uključujući izložbe, predstavljanje porodične istorije Štrausovih, koncerte i drugi događaji.

U muzeju porodice Štraus u Beču koji predstavlja porodičnu istoriju i stvaralaštvo Štrausovih, pored stalne postavke posetioci će moći da vide izložbu "150 godina valcera – Na lepom plavom Dunavu", koja prikazuje istoriju najizvođenijeg muzičkog dela na svetu.

U "Kući muzike" posetioci će imati jedinstvenu priliku da se oprobaju u ulozi virtuelnog dirigenta ovog poznatog valcera i da diriguju orkestrom Bečke filharmonije, uz instrukcije maestra Zubina Mehte.

U biblioteci skupštine grada Beča postavljena je izložba "Dunav, tako plav - 150 godina "Na lepom plavom Dunavu" od Johana Štrausa", saopšteno je iz predstavništva grada Beča u Beogradu.

Posetioci će do 12. maja moći da besplatno pogledaju izložene zbirke plakata, nota, spisa, privatnih pisama i drugih štampanih dokumenata, uz predstavljanje porodične istorije dinastije Štraus i muzičke istorije valcera.

"Na lepom plavom Dunavu" ili "Dunavski valcer" premijerno je izveden 15. februara 1867. godine kao kompozicija za hor i izazvao je oduševljenje kod publike.

Danas se "Dunavski valcer" izvodi uglavnom kao valcer za orkestar. "Na lepom plavom Dunavu" neizostavan je deo repertoara Novogodišnjeg koncerta i Operskog bala u Beču, a poslužio je kao motiv za filmove, revije, pozorišne predstave, romane, pa čak i stručnu literaturu.

Svake godine u ponoć na prelazu u Novu godinu u Beču se izvodi "Dunavski valcer". Ta kompozicija se smatra nekrunisanom himnom Austrije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.