Pikasov unuk pozajmio 166 radova svog dede muzeju u Malagi

Unuk Pabla Pikasa, Bernar Ruis-Pikaso, otvorio je danas u Malagi izložbu za koju je muzeju u tom gradu, rodnom mestu svog dede, pozajmio 166 dela velikog umetnika.

"Neka dela predstavljaju simbol Pikasovog rada, kao što je 'Glava bika' u bronzi iz 1942. godine", rekao je Ruis-Pikaso otvarajući izložbu pod nazivom "Pablo Pikaso - Nova kolekcija".

Pikasov unuk je zajedno sa svojom majkom Kristinom Poplen doprineo osnivanju Pikasovog muzeja u Malagi 2003. kojem je poklonio 180 dela.

Bernar (57) je sin Pikasovog prvog sina Pola i ruske balerine Olge Hohlove.  

Muzej u Malagi ima princip tromesečne rotacije Pikasovih radova, koji se smenjuju da bi javnost bila bolje upoznata s radom čuvenog umetnika.

U Evropi postoje još dva muzeja posvećena Pikasu, jedan je u Barseloni a drugi u Parizu.
 
Pikaso (1881-1973) je bio  svestrani umetnik: slikar, vajar, crtač i grafičar, najveći u 20. veku. Pikaso je najplodniji slikar svih vremena. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura. Ukupna vrednost njegovog opusa je 1973. godine procenjena na tadašnjih 750 miliona dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.