Nemačka gradi zid oko Berlinskog zida

U potrazi za suvenirima, turisti su ozbiljno oštetili ostatke Berlinskog zida, ne ostavljajući nikakvu drugu mogućnost do da se ispred zida podigne zid u leto 2018, piše "Art Newspaper".
Ovo nije prva ideja o zaštitnoj barijeri ispred Berlinskog zida. U novembru 2015. zvaničnici u okrugu Fridrihshajn-Krojcberg, gde se nalazi "Galerija sa istočne strane", koja je deo zida pokrivenog muralima, najavili su planove za podizanje stalne zaštitne ograde.
 
Zid je "pao" 9. novembra 1989. godine i danas je fizički podsetnik Hladnog rata ugrožen gomilama turista, 3,5 miliona posete Galeriju se istočne strane svake godine, a neki i crtaju grafite, upisuju svoja imena i poruke. Drugi pak imaju potrebu da ponesu kući deo zida. No, svako ko odlomi ma i najmanji delić zida bukvalno odlama deo svetske istorije.
 
"Nekoliko smo ljudi uhapsili i izveli pred sud. To želimo izbeći", kaže Kani Alavi, umetnik čije se delo nalazi na zidu i koji je vodeći zagovornik njegovog očuvanja kao predsednik Inicijative umetnika "East Side Gallery". 
 
Godine 2009. predvodio je obnavljanje Istočne galerije, što je koštalo dva miiliona dolara, pozivajući umetnike da nanovo oslikaju svoje radove. Galerija je očišćena i popravljena 2015.godine.
 
Planira se podizanje ograde visoke oko jedan metar, otprilike na udaljenosti od nešto više od pola metra od zida.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.