Tuševljaković dobitnik Evropske nagrade za književnost

Darko Tuševljaković ovogodišnji je dobitnik Evropske nagrade za književnost za roman "Jaz", koji je pre nekoliko meseci objavljen u izdanju "Arhipelaga", saopšteno je na pres konferenciji u Evropskoj komisiji za kulturu u Briselu.
"Velika je čast dobiti ovako značajnu nagradu i naći se kako među odabranim autorima iz drugih evropskih zemalja, tako i medu dosadašnjim dobitnicima nagrade iz Srbije. Književno priznanje nikad nije nagrada za pobedu u takmičenju, jer tako nešto u umetnosti ne postoji, ali svakako jeste počast umetnikovom radu i u tom smislu sam veoma ponosan na to što je "Jaz" ovenčan ovim priznanjem", izjavio je Tuševljaković, a preneo njegov izdavač.
 
"Muke kroz koje prolazimo pokušavajući da prevaziđemo jazove ne znaju za jezik, naciju, veru i pol, nisu određeni geografskim širinama i dužinama, tako da je ovo roman koji, iako govori o veoma specifičnom vremenu i prostoru, zapravo ne poznaje te vrste granica ", prokomentarisao je Tuševljaković svoj nagrađeni roman.
 
"Jaz" je, kako je ocenio urednik romana Gojko Božović, "snažan društveni roman o Srbiji devedesetih godina i s početka novog veka, kao i o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i ostanka u vlastitoj zemlji i onim starijima, obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi".
 
Nagradu dodeljuju Federacija evropskih knjižara, Evropski savet pisaca, Federacija evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije za kulturu. Svi pisci iz zemalja koje učestvuju u programu Kreativna Evropa ulaze u obzir za nagradu, a svake godine Evropsku nagradu za književnost dobije po 12 pisaca iz različitih zemalja Evrope.
 
Pored Tuševljakovića, ove godine priznanje su dobili i Rudi Erebara iz Albanije, Ina Vulčanova iz Bugarske, Bjanka Belova iz Češke, Kalija Papadaki iz Grčke, Haldora Torodsen sa Islanda, Osvalds Zebris iz Latvije, Valid Nabhans Malte, Aleksandar Bečanović iz Crne Gore, Sine Ergun iz Turske i Sanjeev Sahota iz Velike Britanije. Nagrada se sastoji iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra.
 
Ova nagrada, koja se dodeljuje od 2009. godine, potvrdila je u međuvremenu veliki značaj za međunarodnu vidljivost i prekograničnu promociju nagrađenih knjiga i pisaca.
 
Nagrada će biti uručena na svečanosti u Briselu 23. maja u reprezentativnom zdanju Koncert Nobl. Nagradu ce uručiti Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, omladine sporta i kulture, zajedno sa najvišim predstavnicima Evropskog parlamenta.
 
Raniji dobitnici Evropske nagrade za književnost iz Srbije bili su Jelena Lengold i Uglješa Šajtinac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.