Sutra je Svetski dan igre

Svetski dan igre obeležava se sutra kao datum rodjenja Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre.
Svetska plesna alijansa u okviru Međunarodnog pozorišnog instituta pri UNESCO-u, pokrenula je 1982. proslavljanje Svetskog dana igre. 
 
Ideja i cilj Svetskog dana igre je u svojevrsnoj planetarnoj proslavi ove umetničke discipline, kao univerzalnog jezika koji prevazilazi sve političke, kulturne i etničke granice, pružajući mogućnost ujedinjavanja ljudi oko zajedničkog i neponovljivog iskustva - igre. 
 
Svake godine, po jedan slavni koreograf ili igrač upućuje poslanicu koja kruži svetom. Autora biraju Svetska plesna alijansa i izvršni odbor Međunarodnog pozorišnog instituta pri UNESCO-u, a poruka se prevodi na sve jezike sveta. 
 
Povodom Svetskog dana igre, Udruženje baletskih umetnika Srbije je poslalo poslanicu primabalerine sa bogatim internacionalnim iskustvom Ašhen Ataljanc. 
 
"Igra se na rođendanima, venčanjima, po ulicama, sobama, na sceni, iza kulisa... Tako razmenjujemo radost, bol - kao ritual, živeći ekstremna iskustva. Igra je univerzalni jezik, ambasador jednog sveta mira, tolerancije i saosećanja. Igra je manifastacija života. Igra je transformacija. Igra je ekspresija duše. Igra telu daje duhovnu dimenziju. Igra je aktivno učestvovanje u vibracijama univerzuma", istakla je Ataljanc. 
 
Na Svetski dana igre biće uručena nagrada "Terpsihora" Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije koja je ove godine pripala igračima Baleta Narodnog pozorišta za izvođenje dva jednočina baleta Radua Poklitarua, "Žene u D molu" i "Duga božićna večera". 
 
Specijalnu pohvalu dobili su igrači kamernog koreografskog dela "Četiri pesme za Tađa", u koreografiji Aleksandra Ilića, koje je premijerno izvedeno na prošlogodišnjem Festivalu koreografskih minijatura.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.