Kokan Mladenović: Žiri Sterijinog pozorja kao kolektivni Vučić

Reditelj Kokan Mladenović izjavio je da je odluka žirija Sterijinog pozorja da ne dodeli nagradu nijednoj predstavi "duboko vučićevska odluka koja pokazuje kolektivnu psihozu totalitarizma".
"Ova odluka pokazuje kako izgleda kad ukinete demokratiju u jednoj zemlji, kad se nametne obrazac 'ja radim, ja razmišljam, ja se žrtvujem, ja mislim da treba bolje, jer vi ne radite dovoljno'. Ovde je neki žiri postupio kao kolektivni Aleksandar Vučić, govoreći: 'Mi smo jedini koji to možemo da kažemo', samoproglasili su se bogovima sa Olimpa, pokazaćemo vam da to što radite ne valja i samim tim ćemo vas ukinuti", rekao je Mladenović za N1.
 
On je naveo da loše stanje u kulturi nije počelo pre desetak dana, početkom Pozorja, kao i da se na to ne ukazuje ponižavanjem svih kolega koji su učestvovali na festivalu.
 
"To je uzurpacija žirija značajnog festivala i svesna namera da se diskredituje ono što ja radim u teatru, za šta postoje osnovane sumnje, ili namera interesnih grupa da se nanese ogromna šteta Pozorju", ocenio je Mladenović i dodao da žiri trebalo da odabere najbolju od predstava koje su prikazane. Dodao je da se od samog početka Pozorja pričalo o takvoj odluci, da su učesnici već četvrtog dana festivala čuli "šta im se sprema", a na dan završetka odluka je bila napisana i spremna.
 
"Da li je odluka žirija politička ili pitanje sujete, ne mogu da tvrdim, ali je njom ogromna šteta učinjena esnafu", kazao je Mladenović.
 
 
Žiri 62. Sterijinog pozorja, podsećamo, odlučio je da ne nagradi nijednu predstavu na tom festivalu već da uruči dve nagrade - svim učesnicima i specijalnu nagradu festivalskoj publici. Ta odluka izazvala je buru u stručnoj javnosti i optužbe da iza svega stoji politika.
 
Žiri: Nagradama se tešimo što nema novca i ideja
 
Povodom reakcija na odluku, žiri je ocenio da je na srpskoj kulturnoj sceni uspostavljena forma lažnih uteha.
 
"Nagradama se tešimo što nema novca, što nema ideja, što se puno puta viđeni maniri predstavljaju kao nov umetnički senzibilitet, što je prava umetnost prestala da nas zanima. Uz takav dvostruki sistem pogrešnih vrednovanja, jednostavno dolazi se do dogovora kako ćemo da raspodeljujemo nagrade: jednom dobijemo mi, pa ćete onda vi, a mogu ponekad i oni, ako su u našem timu. Bitne su nagrade, bitna je lažna slika o slavi, ali ne i kvalitet. U savremenom srpskom društvu odustalo se od snage kreativnog duha, koja vodi u uzvišenost duhovnog postojanja čoveka i dobar deo stvaralaca nije nažalost imao snage da se odupre ovom padu", naveli su članovi žirija u saopštenju.
 
Predrag Miki Manojlović, Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević i Aleksandar Popovski kažu da možda u prošlogodišnjoj pozorišnoj produkciji, zasnovanoj na srpskim dramskim tekstovima, postoje i neke drugačije predstave, neki drugačiji, snagom individualnog, specifičnog duhovnog stremljenja nastali iskoraci iz stereotipa kompromisa. Ipak, uvereni su da je selekcija na Pozorju pokazala da je "istinski, suštinski kvalitet umetničkog rada u pozorištu u velikoj većini slučajeva nedovoljno blizu onim umetničkim principima na kojima je i radi kojih je osnovano Sterijino pozorje".
 
"Iako smo, naravno, svesni činjenice da je u ovoj selekciji predstava bilo pojedinačnih ostvarenja koje su se izdvajala od drugih, pre svega zbog nesalomivog talenta te nekolicine umetnika, kao i da je pri realizaciji svih predstava uložen veliki trud i rad, mi smo, zbog naše profesionalne časti i umetničkog dostojanstva, kao i zbog svesti o opštem alarmantnom stanju u kojem se nalazi savremena umetnost u Srbiji, smatrali da je neophodno napraviti presedan, kako bismo svojom odlukom ukazali na to da je ovo poslednji trenutak da se o problemu kvaliteta umetničkih ostvarenja, kao i o suštini i smislu bavljenja umetnošću, započne otvoren, iskren i istinit dijalog", stoji u saopštenju.
 
Članovi žirija dodaju da svojom odlukom nisu želeli da uvrede svoje kolege, ni vernu publiku, nego samo da ukažu na njihova posvećenost profesiji i odgovornost prema umetnosti zahteva da izgovore ono što svi znaju ili naslućuju - "kakvo je carevo novo odelo".
 
 
Nisu dostojni čuvari vatre
 
Odluka žirija je za višestruku dobitnicu Sterijine nagrade Milenu Marković - neprimerena, bahata, budalasta, glupa i opasna.
 
"Kada si u žiriju, nisi izabran za Boga nego od ponuđenog da nagradiš najbolje prema svom ukusu i kriterijumima. Nije stvar u tome da li bi nagradu dobili Dušan Kovačević, Vuk Bošković ili ja. Igor Vuk Torbica, Kokan Mladenović ili Iva Milošević. Nada Šargin, Jovana Gavrilović ili Bojan Žirović. Ta odluka nije hrabra, ni revolucionarna, niti su oni pokazali svoj integritet. Jer mi svi, nagrađivani i vlasnici budućih nagrada, dobro pamtimo i pratimo svoje i njihove pokušaje, promašaje i osrednja ostvarenja. Vatra mora da se održava i kada tinja, ne sme da se ugasi. Izgleda da oni nisu dostojni čuvari vatre", rekla je za Novosti Milena Marković.
 
Izgovor žirija da su njima "sva deca jednaka" nije dobar ni po pozorište, ni po kulturu, ni za društvo u celini, ocenila je Biljana Srbljanović, dobitnica najvećeg broja Sterijinih nagrada.
 
Istovremeno, sarajevski dramaturg Haris Pašović, čiji je autorski projekat "Za šta biste dali svoj život" bio deo selekcije "Krugovi", odluku žirija smatra opravdanom.
 
"Potvrdili su ono što svi duboko u sebi znamo: mi ne uspevamo da se nosimo s vremenom. Nešto nam izmiče, otima se. Nismo na nivou profesionalnih rezultata prezentovanih na Sterijnom pozorju kad je ono bilo svetkovina kulture, pameti, kreativnosti koja nas je decenijama svrstavala u red stvaralaca ravnim vrhuncima evropske kulture", navodi Pašović. On naglašava da je "pet vrhunskh umetnika reklo glasno ono što svi osećaju i o čemu razgovaraju među sobom" o tome da svi zajedno ne dosežu ciljeve koji su postavili veliki osnivači Pozorja pre 62 godine.
 
"Aca, Nikita, Isidora, Miki i Emina su učinili jedan od najznačajnijih koraka u kulturi u regionu u poslednjih nekoliko decenija. Oni su uključili alarm. Pozvali su nas na buđenje i akciju. Rekli su nam: Nema više obaranja standarda! Nema više spuštanja lestvice! Solidarišimo se. Sačuvajmo dostojanstvo pozorišta, kulture i svoje lično dostojanstvo. Budimo svi zajedno, a ne jedni protiv drugih", primetio je Pašović.
  • nije za nas

    09.06.2017 11:13
    U siromašnim državama je apsurdno i besmisleno očekivati procvat kulture i demokratije.
  • dežavu

    09.06.2017 09:39
    dežavu
    Tužno i pretužno, kraj....
  • Višnja

    09.06.2017 08:56
    Prodane duše na sve strane,srpski čovek podmitljiv,pokvaren i to se širi kao karijes ili kuga nekada, ostalo je maksimum 20% poštenih,moralnih i normalnih...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.