Činija od kineskog porcelana prodata za 37,7 miliona dolara

Činija iz kineske dinastije Song, stara 1.000 godina, prodata je danas na aukciji za 37,7 miliona dolara, što je nova rekordna cena za kineski porcelan, saopštila je aukcijska kuća Sotbis.
Mali predmet, koji datira iz perioda 960-1127. godine, oborio je prethodni rekord postignut 2014. godine kada je čaša za vino iz dinastije Ming prodata jednom šangajskom tajkunu za 36,05 miliona dolara.
 
Ponude su krenule sa 10,2 miliona dolara, a nadmetanje je trajalo 20 minuta pre nego što je stigla pobednička ponuda jednog učesnika na aukciji putem telefona.
 
Posuda - čija je originalna namena bila pranje četkica - predstavlja primerak izuzetno retkog kineskog porcelana sa carskog dvora dinastije Severni Song i jedan je od samo četiri komada u privatnim rukama.
 
Činija prečnika 13 centimetara odlikuje se svetlucavom plavom glazurom.
 
Ovom prodajom je probijen "svetski aukcijski rekord bilo koje kineske keramike", objavila je aukcijska kuća nakon nadmetanja.
 
Nadmašen je raniji rekord koji je postavila čaša od belog porcelana, ukrašena oslikanim petlom i kokicom koji čuvaju svoje piliće, a koja je napravljena u vreme vladavine cara Čenghua između 1465. i 1487. godine.
 
Čaša je prodata 2014. godine bivšem taksisti a sada milijarderu Liu Jićijangu, jednom od najbogatijih ljudi u Kini i pripadniku nove klase kineskih super-bogataša koji tragaju za svetskim umetninama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.