Pisarova slika se vraća jevrejskoj porodici

Francuski sud doneo je danas odluku da se slika Kamija Pisara, poznatog impresioniste, vrati porodici jevrejskog kolekcionara kome je oduzeta tokom Drugog svetskog rata.
Sud je doneo odluku u korist potomaka bogatog biznismena Simona Bauera, čiju su imovinu zaplenile francuske vlasti 1943. godine.
 
Slika je urađena 1887. godine i sada je u posedu američkog para Brusa i Robi Tol, koji nisu znali kome je ranije pripadala. Njihov advokat Ron Sofer rekao je da su oni razočarani i da će se svakako žaliti. 
 
Slika "Branje graška" jedno je od 93 umetnička dela koja su, na osnovu antisemitskih zakona kvislinške vlade u Višiju, konfiskovana Baueru, pre nego što je poslat u sabirni centar Dransi.
 
On je uspeo da pobegne pre nego što je prebačen u koncentracioni logor. Preminuo je 1947. godine, finansijski uništen.
  • kuzze detelinara

    07.11.2017 22:31
    PRAVDA JE ZADOVOLJENA
    bolje ikad nego nikad,
    naslednici su se zlopatili, stradali kao i toliki drugi tokom i nakon ratova, ali smogli snage i sredstava da uđu u trag porodične imovine i dobiju sud proces. Razočarani imaoci ovog umetničkog dela trebali su znati kod kupovine, ili slutiti, o čemu se radi.
    Uostalom tolike su godine uživali u njemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.