Premijera kontroverznog baleta 'Nurejev' danas u Boljšoj teatru

U moskovskom Boljšoj teatru danas će premijerno biti izveden balet "Nurejev", čije je prvo izvodjenje otkazano u julu, a potom je i uhapšen reditelj predstave Kiril Serebrenjikov.
Premijera predstave o životu čuvenog ruskog baletskog igrača i disidenta Rudolfa Nurejeva otkazana je u julu u poslednjem trenutku, što je podstaklo zabrinutost da je balet koji otvoreno prikazuje homoseksualne odnose Nurejeva zasmetao ruskim vlastima, navodi AP.
 
Poznati pozorišni i filmski reditelj Serebrenjikov uhapšen je u avgustu i stavljen u kućni pritvor, a njegov slučaj je podstakao strah od vraćanja cenzure nalik onoj iz sovjetske ere. U ponedeljak mu je kućni pritvor produžen najmanje do kraja januara. Optužen je za proneveru oko 1,1 milion dolara državnog novca datog za predstave i projekte na kojima je radio od 2011. do 2014. godine. On je optužbe odbacio kao apsurdne.
 
Predstave Serebrenjikova često su na meti konzervativnih krugova u Rusiji koji njegov rad odbacuju kao "dekadentan i nepatriotski".
 
Direktor Baljšoj teatra Vladimir Urin rekao je da je današnja predstava nepromenjena u odnosu na onu koju je naprasno otkazao u julu. Urin je tada kao zvaničan razlog za otkazivanje naveo da "baletski igrači nisu bili spremni".
 
Karte za premijeru puštene su u prodaju prošlog meseca i rasprodate su za nekoliko sati.
 
Baletska predstava o životu Nurejeva, biseksualca koji je prebegao na Zapad 1961. godine, bavi se homoseksualnim i rodnim temama na otvoren način, a u procurelim snimcima proba vide se muškarci u visokim potpeticama, napisao je u julu za Forin polisi glavni i odgovorni urednik Karnegi portala u Rusiji Aleksander Baunov.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.