"Ostrvo pasa" otvorilo 68. Berlinale

Animiranim filmom "Ostrvo pasa" reditelja Vesa Andersona, u Berlinu je otvoren 68. Međunarodni filmski festival.
Za Zlatnog medveda, glavnu nagradu jednog od tri najveća svetska festivala takmiči se 19 filmova.
 
Istinite priče kao nadahnuće u prvom su planu. Prisutna je i biopik euforija, korpus filmova o životima poznatih umetnika. Filmove ocenjuje žiri na čelu sa Tomom Tikverom, rediteljem popularne serije Babilon Berlin.
 
"Pokušaćemo da odlazimo u bioskopske sale, sa iskustvom koje imamo, ali sa stavom da smo gledaoci. Želimo da budemo impresionirani, jer smo svi veliki ljubitelji filma. Hteli bismo da nam filmovi pokrenu entuzijazam i da uživamo u diskusijama. Zbog toga sam prihvatio ovaj posao", kaže Tikver.
 
U takozvanom evrocentričnom takmičarskom programu, kako ga u Berlinu nazivaju, samo su  dva američka naslova. Jedan od njih je otvorio festival, "Ostrvo pasa", animirani film Vesa Andersona.
 
"Hteli smo da napravimo animirani film o psima koji su napušteni i žive na đubrištu. Nekoliko godina smo se dogovarali da priča ima veze sa Japanom i zajedničkom ljubavlju koju svi u ekipi delimo prema japanskoj kinematografiji, naročito Kurosavi", objasnio je reditelj.
 
Berlinale će proteći u znaku, kako najavljuju, građanske hrabrosti i debata o seksualnoj diskriminaciji u filmskoj industriji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.