Ivanu Medenici nagrada Fondacije "Tanja Petrović"

Teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor pozorišnog festivala Bitef Ivan Medenica dobitnik je nagrade Fondacije "Tanja Petrović" za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, saopštila je ta Fondacija.
U saopštenju se navodi da Medenica, kome će nagrada biti uručena u utorak u Jugoslovenskoj kinoteci, propagira znanje, istinoljubivost, emancipaciju i kritičko mišljenje.
 
"Medenica već godinama dokazuje da hrabrost i spremnost na rizik pomeraju umetnost, kulturu i čitavo društvo ka savremenosti. On je primer da iza intelektualne nezavisnosti stoje samo veliko znanje i ogroman rad", navodi se u saopštenju.
 
Ocenjuje se da je Medenica, kao profesor istorije svetskog pozorišta i drame na Fakultetu dramskih umetnosti i šef Katedre za teoriju i istoriju, jedan od evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci, zahvaljujući kom su kultura i umetnost u medijima prisutne na redak i dragocen način.
 
Od ove godine Fondacija "Tanja Petrović" dodeljuje i Specijalnu plaketu za entuzijazam kojom želi da skrene pažnju na mlade ljude koji rade van velikih gradskih središta, u sredinama gde kultura zavisi od ljubavi i svesnosti pojedinaca. Prvi dobitnik te plakete je Omladinski klub Ančiki – OKAn iz Leskovca, odnosno grupa mladih entuzijasta koja je napravila "Malu besplatnu biblioteku", sa 5.000 prikupljenih knjiga.
 
Fondacija je osnovana u znak sećanja na preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju. Dosadašnji laureati su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, autorka emisije "Trezor" Bojana Andrić i novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.