Otvoren filmski festival u Kanu

Porodičnom dramom "Svi znaju" dvostrukog iranskog oskrovca Asghara Garhadija sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom, u Kanu je svečano otvoren 71. Međunarodni filmski festival koji je ove godine u znaku velikih promena.
Posle jubilarnog 70. festivala, došlo je vreme za promene – ukinute su novinarske projekcije zbog sprečavanja pozitivne ili negativne atmosfere uoči zvaničnih premijera filmova.
 
Nema mesta ni za "Netfliksova" ostvarenja, a zabranjeni su i takozvani selfiji na crvenom tepihu što je prema rečima prvog čoveka Kanskog festivala Tjerija Fremoa groteskna pojava koja remeti protokol, prenosi RTS.
 
Zanimljivo je da se za Zlatnu palmu takmiče filmovi čak dvojice reditelja koji su u kućnom pritvoru iz političkih i finansijskih razloga – Iranca Džafara Panahija i ruskog sineaste Kirila Serebrenikova.
 
Među 21 filmom su i dela legendarnog Žana Lika Godara, američkog reditelja Spajka Lija, Poljaka Pavela Pavlikovskog koji je svoj film o hladnom ratu 50-ih, jednim delom snimao i u Srbiji.
 
Nakon prošlogodišnjeg učešća filma Skupljači perja u programu "Kan klasik" zahvaljujući angažmanu Jugoslovenske kinoteke, i ove godine smo prisutni na prestižnom festivalu.
 
Filmski centar Srbije promoviše novu domaću produkciju, debitanski film Ognjena Glavonića Teret takmiči se za nagrade u nezavisnom paralelnom programu "15 dana autora".
 
Na festival dolazi i Miloš Biković da predstavi novi projekat o Nikoli Tesli.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.