Nakon što je prodata za milion funti, Benksijeva slika se samouništila

Benksijeva slika se "samouništila" samo nekoliko trenutaka nakon prodaje za više od jednog miliona funti.
Nakon što je prodata za milion funti, Benksijeva slika se samouništila
Foto: Pixabay
"Devojčica sa crvenim balonom", jedna je od najpoznatijih slika Benksija, umetnika nepoznatog identiteta, bila je jedna od glavnih atrakcija aukcije aukcionarske kuće "Sotebi" na kojoj su prodavana dela savremene umetnosti u petak uveče u Londonu, piše BBC.
 
Prikazujući devojčicu koja se kreće ka jarko crvenom balonu u obliku srca, delo napravljeno bojom u spreju i akrilnom bojom na platnu je jedna od najpoznatijih slika ovog umetnika.
 
Aukcijska kuća izjavila je da je slika potpisana i ida ima i posvetu, kao i da ju je njen prvi vlasnik nabavio od umetnika 2006. godine. Pobednik na aukciji se javio telefonom oko 21h i za nju ponudio mnogo više od procenjene vrednosti od oko 200-300.000 funti. Ali upravo nakon što je voditelj aukcije spustio čekić, slika se raspala, a veruje se da je ona uništena pomoću daljinski aktiviranog mehanizma unutar okvira.
 
Slika je izašla iz rama iseckana na trake. - Izgleda da smo upravo Benksovani - rekao je Aleks Brancik, viši direktor Sotebija i šef odeljenja za savremenu umetnosti u toj kući. Ukoliko se nakon aukcije desi da se umetničko delo ošteti dok se nalazi u aukcijskoj kući, od kupca se ne očekuje da da novac i preuzme to delo. Ali, možda ova slika, koja je sada postala deo jedne od najvećih podvala u umetnikom svetu, bude tako isečena još vrednija. - Razgovarali smo sa kupcem koga je ovo iznenadilo. Dogovaramo se šta ćemo dalje - rečeno je iz aukcijske kuće za "Fajnenšel tajms". Jasno je i da je sam umetnik umešan u podvalu, jer je na svom instagram profilu objavio post sa isečenom slikom.
  • Josa

    07.10.2018 07:16
    Alcija
    Odmah pristupite planovima za bombardovanje coveka koji vam je podvalio,to je vas jezik komu ikacije sa neposlusnim svetom .
  • hank

    06.10.2018 22:59
    I sada tako isečena vredi koliko... 3 miliona?
    Malo mi kilavo i providno da to uradi Benksi ali pare su čudo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.