Microsoft i Facebook polažu ogromni kabl u Atlantik

Američke kompanije Microsoft i Facebook saopštile su da će zajedno raditi na polaganju kabla za veoma brzi internet preko dna Atlantskog okeana.

Novi, podmorski kabl MAREA trebalo bi da bude postavljen do kraja 2017. godine, s ciljem da se ispuni sve veća potražnja korisnika za bržim i pouzdanijim vezama.

"Pošto se svijet sve više kreće ka budućnosti zasnovanoj na kompjuterskom cloudu, Microsoft nastavlja da investira u našu cloud infrastrukturu kako bi se ispunila trenutna i ubuduće sve veća globalna potražnja za više od 200 cloud službi", istakao je zvaničnik Microsofta Kristijan Beladi.

Prema navodima kompanija, MAREA će biti podmorski kabl sa najvećim kapacitetom koji je ikad položen u Atlantik. Očekivani kapacitet je oko 160 terabajta podataka po sekundi.

Kablovski sistem dug 6.600 kilometara biće prvi koji povezuje SAD sa Evropom i ići će od Severne Virdžinije do Bilbaaa u Španiji. Od Španije, mreža podataka povezivaće centre u Africi, Aziji, Bliskom istoku i drugim delovima Evrope.

Microsoft je pre devet godina kupio akcije Facebooka za 240 miliona i ima 1,6 odsto udela u vodećoj svetskoj društvenoj mreži.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija