Kako se muškarci, a kako žene ponašaju na Facebooku

Objavljeni su rezultati studije koja je proučavala ponašanje muškaraca i žena na Facebooku.

Njujorški Univerzitet Stoni Bruk koristio je računarski program kako bi analizirao oko deset miliona statusa i komentara koje je objavilo više od 65.000 korisnika Facebooka, koji su pristali da budu deo studije. Pokazalo se da su muškarci uobičajeno više ljuti i argumentovaniji na Facebooku od žena. S druge strane, žene su koristile topliji pristup i jezik koji nije bio toliko konfliktan, nego više ohrabrujuć i pomirljivog tona. Muškarci su bili neljubazniji.

Razlika je bila toliko jasna da su istraživači sa procentom od 90 odsto tačnosti pretpostavili da li je komentar ili status napisao muškarac ili žena, samo na osnovu jezika i načina na koji je on napisan. Žene su češće koristile reči poput "predivno", "srećno", "rođendan", "ćerka", "beba", "ushićenost" i "zahvalnost". Muškarci su više koristili reči poput "sloboda", "pobediti", "bitka" i "neprijatelj".

Iako su se muškarci na Facebooku pokazali agresivnijima, to ih nije činilo samopouzdanijima. Upravo suprotno, žene su bile punije samopouzdanja i sigurnosti od muškaraca.

"U mnogo slučajeva teme kojima su se bavile žene i muškarci ne iznenađuju, nego se uklapaju u uobičajene polne stereotipe", rekla je psiholog Margaret Kern, koja je učestvovala u studiji, dodavši da istraživanje pokazuje kako je ljudski um sposoban automatski da kategoriše ljude koje tek upoznajemo.

U sklopu istraživanja stvorena je i internet stranica, koja na osnovu podataka dobijenih u istraživanju može i drugima da omogući da provere šta njihov način govora na Facebooku govori o njihovom polu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija