Naučnici gaje ljudske organe u prasićima

Zbog nedostatka organa za transplataciju - pankreasa naučnici SAD-a ubrizgavaju ljudske matične ćelije u embrion praseta 28 dana pre nego što se krmača oprasi, zbog čega se mladunče rađa sa tim ljudskim organom.

Prošle godine, SAD Nacionalni institut za zdravlje, proglasio je moratorijum na finansiranje ovakvih eksperimenata. Glavni problem je strah od širenja ljudskog DNK na mozak svinje u razvoju, čime bi ga učinile polučovekom.

Pablo Ros kaže da je to malo verovatno, ali da moraju da budu oprezni. "Mi smatramo da su male šanse da prase dobije mozak sa ljudskim funkcijama, ali to još nije istraženo", rekao je biolog Ros.

Embrioni su deo istraživanja čiji je cilj prevazilaženje svetskog deficita organa za transplataciju.

Tim sa Univerziteta u Kaliforniji objašnjava da se ovi prasići, koje nazivaju "ljudska svinja", ponašaju i izgledaju isto kao obične svinje. "Ljudska svinja" se proizvodi u dve faze. Prvo, tehnika poznata kao uređivanje CRISPR gena koristi se za uklanjanje DNK iz embriona nedavno oplođene svinje kojim se blokira formiranje pankreasa kod nerođenog praseta, čime se stvara genetska "rupa". Zatim se ubrizgava matična ćelija ljudskog pluripotentne (IPS) u embrion. IPS ćelije su izvedene iz tela formiranog čoveka i podstiču stvaranje i razvoj pankreasa.

Reproduktivni biolog koji vodi istraživanje Pablo Ros rekao je da se "nada da će se embrioni normalno razvijati, da će proizvedeni pankreas biti 100 odsto ljdskog sastava i funkcije i da će biti kompatibilan sa pacijentima koji čekaju transplataciju".

Profesor na odeljenju za neurohirurgiju univerziteta u Minesoti Valter Niska tvrdi da su svinje "najsavršeniji ljudski inkubator" i da u njima mogu da se razviju ljudski pankreas, srce, jetra, bubrezi, pluća čak i očne rožnjače.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).