Fejsbuk uveo opciju za sprečavanje samoubistava

Facebook je uveo opciju za prevenciju samoubistava i napravio je dostupnom širom sveta.

Opcija je od prošle godine dostupna u Americi, Velikoj Britaniji, Australiji, a od sada i u svim zemljama sveta. Korisnicima omogućava da prijavi prijatelja čiji statusi deluju depresivno, što može ukazivati na potencijalno samoubistvo.

Ako se njihov status prijavio, korisnik dobija poverljivu poruku u kojoj se navodi da neko ko je video njegov post misli da trenutno prolazi kroz težak period.

Najpopularnija društvena mreža će prijavljene statuse analizirati u pokušaju da otkrije da li postoji mogućnost da ta osoba zaista izvrši samoubistvo, a ukoliko se sumnje ispostave kao tačne, onda će i adekvatno reagovati. Nakon toga, na ekranu će se pojaviti opcija u kojoj se korisnicima nudi da popričaju s bliskim osobama, pozovu specijalnu telefonsku liniju koja nudi pomoć u takvim situacijama ili da pomoć u potpunosti ignorišu.

Potencijalni sadržaj samoubistva može se prijaviti klikom na ovaj link, iako Facebook napominje da se pre toga treba obratiti nadležnim organima.

Opcija je razvijena u saradnji s organizacijama za mentalno zdravlje Forefront, Lifeline i Save.org.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).